FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Još postoji nada za sporazumni razlaz s Velikom Britanijom

Autor: Slavko Vukadin

LUXEMBOURG, 15. listopada 2019. (Hina) - Glavni pregovorač EU-a za brexit Michel Barnier izvijestio je u utorak u Luxembourgu ministre za europske poslove zemalja članica o razgovorima koji se intenzivno vode s britanskom stranom kako bi se postigao sporazumni izlazak Velike Britanije iz EU-a, za što još uvijek postoji slabašna nada.

"Ovo su posljednji sati pregovora i nadam se da će biti moguće postići dogovor. Mi smo od početka solidarni s Irskom i želimo zaštititi integritet jedinstvenog tržišta. Mi želimo imati dobro rješenje za Irsku i dobro rješenje za unutarnje tržište. Ako je moguće to postići, onda ćemo imati danas dogovor", izjavio je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders nakon sastanka Vijeća za opće poslove koji je bio posvećen brexitu.
Upitan o mogućnosti sazivanja izvanrednog summita nakon redovitog koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu, Reynders je rekao da "postoji više mogućnosti".
"Želimo danas postići dogovor i onda imati redoviti samit. Ako ne, onda ćemo vidjeti", dodao je.
Prema elektronskom izdanju Guardiana, koji se poziva na diplomatske izvore, Barnier je dao rok britanskom premijeru Borisu Johnsonu da do ponoći pristane na zahtjeve Europske unije, koja traži uspostavu carinskih kontrola u Irskom moru, to jest između Velike Britanije i Sjeverne Irske, te da Sjeverna Irska mora ostati dijelom jedinstvenog europskog tržišta za robe.
U Luxembourgu je i britanski ministar za brexit Stephen Barclay, koji se u utorak ujutro kratko sastao s Barnierom.
Barclay je nakon toga izjavio da je dogovor još uvijek moguć. "Pregovori su u tijeku. Moramo osigurati prostor za nastavak razgovora", rekao je Barclay.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙