Komentirajući prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je trenutno kao četvrti dio porezne reforme u javnoj raspravi, Medak za Hinu napominje da ugostitelji zapravo još ne znaju točno na što će se odnositi predloženo smanjenje PDV-a na 13 posto za jelo u ugostiteljstvu.
Najasna definicija jela
"Prijedlogom se predviđa smanjenje stope PDV-a isključivo u vidu pripreme i usluživanja jela u ugostiteljskim objektima, što je vrlo nejasno, pogotovo što trenutno ne postoji jednoobrazna, unificirana definicija jela. Primjerice, pojam hrane je jasno definiran Uredbom (EZ) Europskog parlamenta i Europske agencije za sigurnost hrane na način da je hrana ili prehrambeni proizvod svaka tvar ili proizvod, prerađen, djelomično prerađen ili neprerađen, a namijenjen je prehrani ljudi ili se može očekivati da će ga ljudi konzumirati. Hrana tako uključuje piće, kave i drugo. Naš Zakon o hrani je uređen upravo s tom Uredbom, i u njegovu domenu ulaze voda, kava pivo i drugo. Drugim riječima, ne znamo još uvijek što će sve obuhvatiti smanjenje stope PDV-a i ne možemo se adekvatno pripremiti", poručuje Medak.
Zbog izbjegavanja bilo kakvih, kako kaže, konfuzija, Koordinacija ugostitelja smatra da bi se pojam ugostiteljskog objekta trebao zamijeniti s pojmom ugostiteljska djelatnost, jer bi se time pokrio puno širi spektar objekata, a koji su svi jednako važni za razvoj ugostiteljstva u Hrvatskoj.
"Konkretnije, to znači da bi se stopa PDV-a trebala smanjiti na 13 posto za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskoj djelatnosti u cjelini, a koja je regulirana Pravilnikom o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata", objašnjava Medak.
Podsjeća pritom i na podatak iz TOMAS istraživanja da gotovo 30 posto turista u Hrvatsku dolazi motivirano eno-gastronomskom ponudom, u što, kako dodaje, ulazi i kultura uživanja kave, piva, vina i vrhunske hrane, a prema prijedlogu novog zakona oko 35 tisuća radnika zaposlenih u ugostiteljskim objektima koji ne pripremaju jela ili ne pripremaju jela isključivo za konzumaciju u sklopu objekta izostavljeno je izvan djelokruga predložene promjene.
"Time 70 posto ugostiteljskih objekata neće dobiti prostor za ulaganje u radnike, kvalitetu namirnica i usluga, i voljeli bi da i oni dobiju priliku za daljnji razvoj i ulaganja, jer bi to sigurno utjecalo na kvalitetniju turističku ponudu Hrvatske", upozorava Medak.
Ugostitelji nisu sumnjivi poduzetnici
Naglašavajući da suprotno uvriježenim mišljenjima, većina ugostitelja nisu nikakvi sumnjivi poduzetnici koji imaju ogromne prihode i izrabljuju ljude, nego vrijedni ljudi koji često posluju na rubu profitabilnosti, Medak kaže i da njegovo dugogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu pokazuje da se za sve 'sumnjivce' tržište samo pobrine.
"U uvjetima u kojima poslujemo s velikim i brojnim davanjima, često je nemoguće pokriti samo hladni pogon, a kamoli investirati u razvoj poslovanja, bez čega nema ni razvoja gastro scene", upozorava Medak.
Komentirajući ovogodišnje rezultate u ugostiteljstvu, Medak ističe da se unatoč nešto većem broju turista oni u prosjeku zadržavaju manje u Hrvatskoj, i u skladu s time manje koriste i ugostiteljske usluge.
"Godinama upozoravamo da nam je potrebna kvalitetna strategija turizma za idućih 20 godina i s godišnjom evaluacijom, koja će fokus staviti i na eno-gastronomsku ponudu. U svim jakim turističkim destinacijama, poput Italije i Francuske, ta se ponuda odlično integrira u turizam, dok je to u Hrvatskoj još uvijek u povojima", kaže.
Prvi Nacionalni kongres ugostitelja 21. listopada
Zbog svih tih i drugih problema i izazova u ugostiteljstvu, najvažniji cilj Koordinacije bio je okupiti ugostitelje diljem Hrvatske i pripremiti prvi Nacionalni kongres ugostitelja, kojeg najavljuje za 21. listopada u Čakovcu.
"Očekujemo ugostitelje iz cijele Hrvatske, kojima ćemo predstaviti i s njima raspraviti prijedlog modela kravata u ugostiteljstvu kao kriterij ili svojevrsnu kategorizaciju objekata u korištenju hrvatskih proizvoda i posluživanje jela pripremljenih isključivo od namirnica lokalnog porijekla. Raspravit ćemo i temu poreznog opterećenja te problem radne snage u ugostiteljstvu", otkriva Medak.