FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz Svjetski dan kave: U Zagrebu natjecanje barista i kava na dar za napisani stih

Autor: Marina Bujan

ZAGREB, 27. rujna 2019. (Hina) - U povodu Svjetskog dana kave na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu će se održati finale natjecanja Julius Meinl Barista Championship, a natjecat će se osam najboljih hrvatskih barista iz Osijeka, Rijeke, Zagreba i Splita.

Na Cvjetnom trgu bit će predstavljena globalna kampanja koja potiče druženje i pisanje stihova "Julius Meinl - Meet With A Poem", a posjetitelji koji napišu pjesmu ili stih moći će se poslužiti besplatnom šalicom kave. Uz to, stihove će moći ubaciti u označene kutije jer će tvrtka za svaki stih donirati četiri kune udruzi "Veliko srce malom srcu".

Od 10 do 15 sati na Cvjetnom trgu osam finalista natjecat će se za vrijednu nagradu - odlazak u Australiju 2020. godine na Svjetsko natjecanje barista u svojstvu gledatelja.

Natjecat će se Kristijan Tomeković i Boško Čakarević iz Osijeka, Monika Orak iz Donje Rijeke, Sanin Kadić i Marko Podbrežnički iz Zagreba, Dušan Kerić iz Zaprešića, Smiljana Patrlj iz Imotskog i Tomislav Stančić iz Šibenika, najavili su organizatori.

Kampanja će se održati i u utorak, 1. listopada, na Svjetski dan kave u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima u mnogim ugostiteljskim objektima, partnerima projekta, te u više od 20 država diljem svijeta.

Riječ barista potječe od talijanske riječi bar. Barista priprema i poslužuje kavu na vrhunskoj razini, na bazi espresso kave i njegov posao zahtijeva puno pozornosti, strpljenja i vježbe.

Može se reći da je vrhunski poznavatelj kave - da bi napravio odličnu espresso kavu, mora poznavati svaki korak uzgoja i način posluživanja kave, ali i aparat na kojem radi. Isto tako, mora poznavati porijeklo i vrstu zrna kave, način prerade te načine slaganja određenih vrsta kave s drugim ukusima i začinima.

Barista mora znati i kako se pripremaju razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih koktela s kavom, ali mora poznavati i latte art - umjetnost ukrašavanja kave pjenom od mlijeka, odnosno crtanje ukrasa i sličica.

Prva kavana u Zagrebu "Kod Duna" otvorena 1748.

Svjetski dan kave obilježava se diljem svijeta, a prvi put je obilježen 1. listopada 2015. u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015, u organizaciji International Coffee Organization (ICO). Obilježavanje Svjetskog dana kave je prilika da se oda i priznanje ženama i muškarcima koji uzgajaju kavu koju mnogi toliko vole.

Kao zemlja porijekla kave spominje se Abesinija, područje današnje Etiopije, no tradicija ispijanja tog omiljenog napitka zapravo je zaživjela u 17. stoljeću,  pojavom kave u zapadnim zemljama. Kava je dobila ime po jugozapadnoj Etiopskoj pokrajini Kafa (danas Kefa) u čijem gorju raste istoimena biljka, no druga teorija kaže da je regija dobila naziv po kavi.

U Europi je ispijanje kave jako brzo postalo jedno od glavnih društvenih običaja pa tako u vrijeme kada većina europskih gradova otvara prve kavane, otvara se prva kavana i u Hrvatskoj. Otvorio ju je trgovac Leopold Duhn 1748. u Zagrebu.

(Hina) pp/xbma ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙