FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varadkar: izostanak backstopa znači brexit bez dogovora

Autor: Ivan Šaravanja

DUBLIN, 9. rujna 2019. (Hina/Reuters) - Irski premijer Leo Varadkar je u ponedjeljak uoči susreta s britanskim premijerom rekao kako bi uklanjanje backstopa bez primjerene zamjene za taj mehanizam značilo da će se dogoditi brexit bez sporazuma. 

"U odsutnosti alternativnih dogovora, izbacivanje backstopa za nas znači da neće biti sporazuma", kazao je Varadkar u Dublinu, uoči susreta s britanskim premijerom Borisom Johnsonom. 

Irski premijer smatra kako bi to značilo još 14 mjeseci gubljenja vremena i nesigurnosti za poslovni svijet i stanovnike njegove države i Sjeverne Irske. 

Europska unija želi da prijelazno razdoblje nakon brexita ne traje duže od posljednjeg dana 2020. kako ne bi donijelo komplikacije novom europskom proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. godine. 

Varadkar je poručio kako bez jasne alternative neće odustati od pravnih jamstava za backstop, zaštitni mehanizam za izbjegavanje povratka tvrde granice na Irskom otoku. 

"Ono što ne želimo i nećemo učiniti, a to znate i sami, je pristati na zamjenu pravnog jamstva obećanjem", rekao je irski čelnik i dodao kako bi brexit bez sporazuma uzrokovao godine pregovora. 

U slučaju izostanka dogovora London i Bruxelles bi se brzo trebali vratiti pregovorima o pravima građana, financijskoj nagodbi i irskoj granici, a sva ta pitanja bila su uključena u dogovor koji je s EU-om postigla bivša premijerka Theresa May, kazao je Varadkar.  

Britanski parlament odbacio je taj dogovor tri put.

Johnson je na konferenciji za medije s Varadkarom kasnije rekao da je donio ideje za rješenje pitanja irske granice, no da je teško da će se u ponedjeljak postići napredak po tom pitanju. 

"Imam jednu poruku koju ti danas želim poručiti Leo, a to je da želim doći do sporazuma", rekao je britanski premijer irskom, dodavši kako je London spreman na izlazak bez sporazuma, no da bi takav scenarij predstavljao "neuspjeh državništva za koji bi svi bili odgovorni". 

"Pa zbog poslovnog svijeta, poljoprivrednika i milijuna običnih ljudi koji računaju na našu maštu i kreativnost da to obavimo, želim da znate da snažno preferiram pronalazak dogovora", zaključio je Johnson. 

(Hina) xis yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙