FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bled: slovenski čelnici o izazovima za novu Europsku komisiju

Autor: Luka Fiamengo

LJUBLJANA, 2. rujna 2019. (Hina) - Brzo rješavanje pitanja migracija, brexit i  proširenje Europske unije na zapadni Balkan trebaju biti među prioritetima Europske unije, ocjena je slovenskih čelnika koje su istakli na početku Bledskog strateškog foruma (BSF), što su ga u ponedjeljak otvorili premijer Marjan Šarec i ministar vanjskih poslova Miro Cerar, s čime se složio i predsjednik države Borut Pahor.

Tijekom uvodnog panela o budućnosti Europske unije Pahor i estonska predsjednica Kersti Kaljulaid govorili su o prioritetima pred kojima će se naći nova Europska komisija, pri čemu je Pahor izrazio zabrinutost zbog sadašnjeg zastoja u "renesansi" same ideje Europske unije.
"EU je na žalost u posvemašnjem zastoju koji je dublji i kompleksiniji od dosadašnjih povremenih  uspona i padova", kazao je Pahor, dodavši da za sada nema znakova da će se to prevladati.
" U zastoju je i razvitak same europske ideje, što  povećava opasnost nastavka trenda vraćanja država članica k nacionalnim politikama koje su  europskoj ideji suprotne", upozorio je Pahor.
Prema njegovim riječima zato sadašnje stanje "statusa quo"  u EU ne može dugo potrajati, a ono može rezultirati i samim "sutonom europske ideje", pa zato treba razmišljati o jednoj vrsti sveopće europske rasprave o tome kako dalje, sličnoj diskusiji koja je vođena tijekom  konvencije o ustavu EU-a početkom 2000-ih.
Pitanje migracija i Brexita prema mišljenju slovenskog predsjednika presudna su pitanja za EU u sadašnjem trenutku.
- Britanci imajo pravo na brexit, a Europska unija ima dužnost da nastala šteta za nju bude što manja", kazao je Pahor, dodavši kako je teško reći može li doći do konsenzusa u EU-27 o mogućim izmjenama "backstopa", ali da se on ne može promijeniti ako se s time ne složi irska vlada, te da to mora biti "crvena linija" za EU.
"Mogući izlazak Velike Britanije iz EU-a je riskantan za sve, ali je još lošije ako se 27 članica zaplete u nerješivo pitanje popravaka sadašnjeg sporazuma (o Brexitu") jer bi to dodatno produbilo razlike među članicama, ocijenio je Pahor.

Kao glavnu zadaću s kojom će se na početku mandata susresti nova Europska komisija naveo je pitanje ilegalnih migracija.
"Komisija mora odmah pojačati obranu vanjskih granica EU-a, ali pored toga i što prije predložiti novu  primjenu načela podjele tereta migracija, kazao je slovenski predsjednik na panelu uz otvaranje bledskog sastanka.
- Danas je tražitelja azila bitno manje nego u vrijeme migracijskog vala 2015/2016. godine, pa EU treba biti dosljednija u rješavanju nezakonitih migranata iz sigurnih država, kazao je Pahor.
O pitanju migracija sudionicima dvodnevnog  bledskog skupa koji završava u utorak govorio je i predsjednik vlade Marjan Šarec,  te naglasio da se problem ilegalnih migracija ne može rješavati unilateralno.
- Rješenje za to nije jednostavno, ali je upravljanje migracijama stvar koje se treba prihvatiti s odgovornošću i uvažavajući načelo solidarnosti", kazao je Šarec.
"Slovenija želi biti  članica Europske unije koja će znati odgovoriti na izazove budućnosti. Moramo ojačati povjerenje u EU institucije, pri čemu u središtu našeg djelovanja moraju biti ljudi", rekao e Šarec, dodavši da i od nove Europske komisije očekuje da svoj  mandat  shvati kao priliku za "promjenu smjera".
- Očekujem da će nova Komisija donijeti i novu strategiju usmjerenu u budućnost", kazao je Šarec, dodavši da s Slovenija zauzima za proširenje EU-a na zapadni Balkan jer ta regija pripada Europi.
S njime se složio i ministar vanjskih poslova Miro Cerar, tre upozorio da Balkan može postati regija u kojoj će prevladati "neka druga sila" ako ga ne integrira Europska unija.
“Slovo B u kratici BSF (bledski strateški forum) predstavlja Bled, ali i Balkan. Zauzimamo se za odlučnu europsku politiku prema državama zapadnog Balkana. Regija mora ići putem reformi, prihvatiti europska pravila i vrednote. Europska unija mora ispuniti svoja obećanja što ih je dala državama u regiji, te nastaviti sa svojim proširenjem na to područje", kazao je Cerar.
Bivši premijer, a sada ministar vanjskih poslova u koalicijskoj vladi Marjana Šareca, također je istaknuo privrženost svoje države politici borbe protiv klimatskih promjena, dodavši da treba donijeti cjelovita rješenja za smanjenje globalnog zagrijavanja koja neće štetiti nijednoj društenoj skupini ili regiji, te omogućiti daljnji ekonomski razvitak.
Cerar se uz reguliranje pitanja migracija, zauzeo i za strogu primjenu čuvanja vanjske granice EU-a i vanjskiih granica schengenskog prostora "u skladu sa standardima i pravilima".

(Hina) fl yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙