FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljetnom arheološkom školom do promjene svijest o povijesnoj baštini

Autor: Zdravko Strižić

SISAK, 23. kolovoza 2019. (Hina) - S ciljem  podizanja svijesti i unaprjeđenja odnosa najmlađih prema povijesnoj baštini, suradnjom Arheološkog muzeja u Zagrebu i sisačke Osnovne škole Viktorovac, prošle je godine pokrenuta Ljetna arheološka škola, koju ove godine polazi 36 učenika.

Sisačko područje jedno je od najvećih arheoloških nalazišta u zemlji, a upravo tamošnji osnovnoškolci pokazuju sve veće zanimanje za arheologiju. Pod mentorstvom višeg kustosa Arheološkog muzeja dr. Ivana Drnića, kustosa Ozrena Domitera i Ane Đukić te potporu profesorice povijesti i geografije Dijane Skrbin Kovačić učenici, od 19. do 23 kolovoza, imaju priliku na aktivan način stjecati osnovna znanja o arheološkim postupcima. Za praktični poligon škole izabrano je nalazište iz starijeg željeznog doba gdje su 2012. godine pronađeni ostaci stambenih objekata naselja Segestika.
"Budući da se nalazište nalazi u Pogorelcu, izvan urbanog dijela grada, uz nastavak sustavnih istraživanja, u kojima nam pomažu i studenti arheologije iz Zadra, ovdje nam je moguće da dio vremena posvetimo i učenicima, koje uključujemo u rad na terenu. Nakon što smo skinuli humusni sloj, ukazali su se ostaci četiriju stambenih objekata, a nedavno smo pronašli i ostatke radionice za taljenje bronce" , rekao je voditelj istraživanja Ivan Drnić. Budući da je na tom lokalitetu kasnije bila i rimska nekropola, gotovo svakodnevno, kaže, pronalaze rimske novčiće.
Učenici petih i šestih razreda  pronalaze i peru pronađene pokretne arheološke nalaze i uvode ih u evidenciju. Kako kaže njihova profesorica Skrbin Kovačević, zanimanje za ljetnu školu je sve veće, pa je broj polaznika nakon lanjskih 17, sada udvostručen. Zbog toga, kako ističe, i nije bilo problema u vrijeme škoskog raspusta prikupiti polaznike. Početkom nastave u školi će mladi arheolozi predstaviti rezultate svog rada, napominje profesorica.
Sisački primjer uključivanja najmlađih u arheološka istraživanja već je imao pozitivnog odjeka, pa kustosima, kako kažu, dolaze upiti o sličnim akcijama i iz drugih sredina. Takva praksa, kažu kustosi, nastavit će se i idućih godina. Ljetna arheološka škola završava subotnjim izletom i obilaskom nekih arheoloških nalazišta.

 

(Hina) xssis ykt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙