Na natječaj koji je otvoren do 20. kolovoza mogu se javiti ljudi iz cijelog svijeta, a prikupljeni recepti postat će osnova za Riječki arhiv svjetske kulinarske memorije. Uz zaboravljene recepte poželjno je poslati fotografiju, a u prijavi, uz popis potrebnih namirnica treba navesti naziv jela, kako se saznalo za recept, te detaljan opis pripreme i posluživanja.
Sakupljajući zaboravljene okuse i mirise te načine pripremanja, posluživanja i objedovanja hrane, organizatori se žele prisjetiti zaboravljene kulinarske povijesti s obzirom da se kultura i prehrambeni običaji neprekidno mijenjaju, te putujući prožimaju, sjedinjuju i razdvajaju.
Najbolji zaboravljeni recept birat će žiri u kojem će između ostalih biti chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić. Najbolji recepti bit će oživljeni i pretvoriti u vrhunska jela koja će se pripremiti i moći kušati 6. rujna na festivalu Porto Etno, priopćila je Rijeka 2020.
Taj festival svjetske glazbe i gastronomije, koji će se održavati od 6. do 8. rujna na tri lokacije ugostit će više od sto izvođača, među kojima su Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove. Posjetitelji će moći kušati jela 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta.
Detalji o načinu prijave dostupni su na linku https://rijeka2020.eu/natjecaj-za-najbolji-zaboravljeni-kuharski-recept.