FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Selmayr postaje Junckerov savjetnik, a poslije šef predstavništva u Beču

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 24. srpnja 2019. (Hina) - Europska komisija (EK) je u srijedu imenovala svoga glavnog tajnika Martina Selmayra za posebnog savjetnika Jean-Claudea Junckera do kraja mandata EK-a 31. listopada, a od 1. studenoga na mjesto šefa predstavništva u Beču.

Selmayr će ovaj tjedan napustiti funkciju glavnog tajnika EK-a i postajti posebni savjetnik u tajništvu od 1. kolovoza do 31. listopada, priopćila je EK.

"U ovoj funkciji Selmayr će nastaviti savjetovati predsjednika EK-a Jeana-Claudea Junckera o važnim strateškim pitanjima do 31. listopada", navodi se u priopćenju.

Od 1. studenoga preuzet će dužnost voditelja predstavništva EK-a u Beču.

Martin Selmayr je najavio da će podnijeti ostavku na dužnost ubrzo nakon što je Ursula von der Leyen izabrana za predsjednicu EK-a. 

Selmayrov odlazak je izravno povezan s njezinim izborom budući da su oboje Nijemci, a već dulje vrijeme se govori o njemačkoj dominaciji u Komisiji i u drugim europskim institucijama.

Selmayr je već dulje vrijeme izložen kritikama medija, pogotovo nakon kontrovreznog imenovanja za glavnog tajnika Komisije. Prije toga je bio šef kabineta predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera.

Glavni tajnik je najviši nepolitički dužnosnik EK-a, a Salmayr je imao reputaciju najmoćnijeg čovjeka u izvršnom tijelu EU-a.

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙