FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA Za udžbenike i drugi obrazovni materijal za iduću školsku godinu 4 milijuna kuna

Autor: Robert Koren

ZAGREB, 18. srpnja 2019. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika srednjih škola te odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola za iduću školsku godinu iz sredstava proračuna u ukupnom iznosu od četiri milijuna kuna, a za učenike lošijeg imovinskog stanja.

Vlada će, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, osigurati obvezne udžbenike za učenike srednjih škola te druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola koji su članovi kućanstva koje je do 31. kolovoza utvrđeno kao korisnik zajamčene minimalne naknade, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi,, a za učenike osnovnih škola i one koji su članovi kućanstva osobe koja je do 31. kolovoza utvrđena kao korisnik naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, sukladno propisu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

 Za provedbu odluka zaduženi su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo hrvatskih branitelja, a riječ je o financiranju udžbenika odnosno drugog nastavnog materijala za tri tisuće učenika srednjih i četiri tisuće učenika osnovnih škola.

Vlada je dala i suglasnost Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK) za sklapanje ugovora vrijednog 432,4 tisuće eura o pružanju usluga nabave inozemne znanstvene baze podataka Scopus u ovoj godini.

 NSK i Ministarstvo znanosti i obrazovanja sklopili su 2015. godine sporazum o suradnji pri nabavi i osiguravanju dostupnosti elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, te je NSK preuzela poslove usklađivanja nabave inozemnih znanstvenih baza podataka i inozemnih znanstvenih elektroničkih časopisa na nacionalnoj razini.

Vlada je trebala dati suglasnost na ovaj ugovor budući da NSK ne može bez njezine suglasnosti kao osnivača sklapati pravne poslove čija je vrijednost veća od 1,5 milijun kuna.

Vlada je usvojila Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu, kojem je predlagatelj Ministarstvo poljoprivrede, a kojim će se provesti edukacija djece i roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu te će se osigurati pomoć stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola.

Za provedbu je osigurano 1,1 milijun kuna za nabavu meda zapakiranog u Nacionalnu staklenku, koje će isplatiti Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju osnivačima školskih ustanova te pola milijuna kuna za izradu i distribuciju različitih priručnih materijala opće vidljivosti sa znakom Školski medni dan, uključujući slikovnicu edukativnog karaktera o pčelarstvu prilagođenu njihovoj dobi. Trošak izrade i distribucije priručnih materijala platit će Ministarstvo poljoprivrede.

U saborsku proceduru Vlada je uputila novi zakon o patentu kojim se uvodi koncept registracijskog prava naziva "uporabni model" umjesto dosadašnjeg "konsenzualnog patenta" budući da sadašnji naziv dovodi u zabludu time što riječ patent implicira da je riječ o ispitanom pravu, pa se predlaže naziv "uporabni model".

(Hina) xrkor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙