FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se pod sloganom "Sigurna krv za sve"

Autor: Dragana Tičinović

ZAGREB, 12. lipnja 2019. (Hina) - Svjetskim danom darivatelja krvi, koji se obilježava 14. lipnja pod sloganom "Sigurna krv za sve", želi se podići svijest o jedinstvenoj potrebi za sigurnom krvlju i ključnoj ulozi koje dobrovoljno davanje krvi igra u pružanju zdravstvene skrbi, priopćio je u srijedu Hrvatski Crveni križ (HCK). 

Ovogodišnjom temom "Redovito darivanje krvi i opći pristup sigurnoj transfuziji kao važnoj komponenti postizanja cilja opće zdravstvene pokrivenosti" pozivaju se građani na dobrovoljno davanje krvi i redovito odazivanje akcijama koje su ključne za izgradnju održivih i dostatnih nacionalnih zaliha krvi.

"Kako pokazuju statistike samo oko 60 posto zemalja, među kojima je i Hrvatska, iskazane potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima podmiruje donacijama dobrovoljnih davatelja krvi. Kod ostalih je to još uvijek veliki problem i često se moraju oslanjati na rodbinsko i plaćeno davalaštvo", istaknuto je u priopćenju.

Navodi se kako je tijekom 2018. u organizaciji društava HCK-a prikupljeno 156 574 doza krvi,  a u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu 195 641 doza.

"Od siječnja do svibnja  2018. u organizaciji HCK prikupljeno je 65 721 doza, a u istom razdoblju ove godine 67 655 doza. Velik odaziv maturanata na akcijama u srednjim školama optimističan je podatak jer stanovništvo stari, populacija davatelja sve je starija i treba je obnavljati", istaknuli su.

Temom Svjetskog dana darivatelja krvi, ističe se, pozivaju se vlade, nacionalna zdravstvena tijela i transfuzijske službe da osiguraju adekvatne resurse te uvedu sustav i infrastrukturu za povećanje prikupljanja doza krvi od dobrovoljnih, redovitih, neplaćenih darivatelja krvi.

HCK organizira akciju dobrovoljnog davanja krvi u petak, 14. lipnja, od 9 do 11 sati u prostorijama Edukacijskog Centra HCK te poziva građane da se odazovu.

(Hina) pp/xdtic yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙