FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska treba iskoristiti potencijale Dunava kao plovnog puta

Autor: Igor Vučković

OSIJEK, 30. svibnja 2019. (Hina) - Hrvatska mora imati svijest o tome da nije samo jadranska, nego i podunavska zemlja te da Dunav, kao najveći europski plovni put, pruža velike mogućnosti za razvoj luka i pristaništa, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu o lukama unutarnjih voda dunavskog sliva, održanom u osječkoj Županijskoj komori.

Predstavnik Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Miroslav Ištuk rekao je kako je strateškim EU dokumentima predviđeno davanje značaja unutarnjoj plovidbi prebacivanjem prometa s cesta na ekološki prihvatljivije načine transporta, poput riječnog.

Hrvatska mora iskoristiti činjenicu da je, kao podunavska zemlja, smještena na najvećem plovnom putu u Europi, jer je Dunav rijeka koja povezuje najviše država, istaknuo je Ištuk.

"Tu imamo problem, jer osim Dunava, ostali naši međunarodni plovni putevi, kao što su Drava i Sava imaju određenih poteškoća s plovnošću. Dunav i Sava su nam ujedno i granice, a sa Srbijom još nemamo potpisan sporazum o granici, tako da se neki pokrenuti projekti ne mogu završiti zbog nemogućnosti dobivanja dozvola, jer se mora znati za koji teritorij dozvola vrijedi", upozorio je Ištuk.

Ravnatelj lučke uprave Osijek Goran Dijanović podsjetio je kako se u osječkoj luci prije Domovinskog rata pretovarivalo 3-3,5milijuna tona tereta, a nakon rata je pretovar znatno smanjen, tako da se posljednjih godina kreće oko 150 do 200 tisuća tona.

Kao projekte koji bi trebali pridonijeti povećanju prometa u luci naveo je izgradnju terminala za pretovar rasutih tereta, koja treba početi ove godine, s rokom dovršetka za tri godine te gospodarsku zonu, čiji se početak izgradnje se očekuje iduće godine, a planirani rok izgradnje je tri do četiri godine.

Dodao je kako se očekuje nastavak razgovora s potencijalnim kineskim ulagačima, koji su nedavno posjetili riječnu luku, zanimajući se za kapacitete i razvojne planove, a koje, osim riječne, zanima i osječka Zračna luka.

Ravnatelj lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović istaknuo je kako luka bilježi znatan porast prometa, dodavši kako je prošle godine bilo na razini 350 tisuća tona, a ove se godine očekuje pretovar i do pola milijuna tona tereta.

S obzirom da je lučko područje, veličine 38 hektara, trenutno popunjeno i da je vukovarskoj luci potrebno veće zemljište,Jakumetović je izvijestio kako se o tome pregovara s lokalnom samoupravom i nadležnim ministarstvom.

(Hina) xivuc ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙