FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antonio Guterres dobitnik nagrade Karla Velikog

Autor: Nenad Kreizer

AACHEN, 30. svibnja 2019. (Hina) - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres primio je u četvrtak u Aachenu nagradu Karla Velikog koja se svake godine dodjeljuje osobama koje su posebno pridonijele europskom jedinstvu i napretku.

Prvi čovjek Svjetske organizacije nagradu je primio zbog zalaganja za europske vrijednosti poput pluralizma, tolerancije, slobode, mira i demokracije, stoji u obrazloženju zaklade Karla Velikog. 

Ta prestižna međunarodna nagrada se od 1950. dodjeljuje u Aachenu, rodnom mjestu Karla Velikog kojega se smatra prvim ujediniteljem europskog kontinenta.

Dosad su je među ostalima primili francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel te pape Ivan Pavao II. i Franjo.

Svečanost se održava svake godine četvrtkom na blagdan Uzašašća u dvorani za krunidbu nakon mise.

Zahvaljujući na priznanju, Guterres je istaknuo vodeću poziciju Europe u borbi protiv klimatskih promjena. 

"Moramo se snažnije angažirati u borbi protiv klimatskih promjena kako bi spriječili katastrofu. Europa mora biti ta koja zadaje tempo“, rekao je Guterres.

Pohvalio je obećanje kancelarke Angele Merkel koja je najavila da će Njemačka do 2050. postati neutralna glede emisije ugljikovog dioksida. 

"To je dobra priprema i doprinos za klimatsku konferenciju Ujedinjenih naroda u rujnu“, rekao je glavni tajnik. 

Guterres, koji je bio portugalski premijer od 1995. do 2002., istaknuo je važnost Europe u razdoblju "svjetskog političkog nereda“. 

"Europa ne smije pokleknuti jer bi to bila propast pravno-državnog poretka. Jaka Europa je potrebna kako bi se spriječio novi Hladni rat i uspostavio multilateralni poredak“, rekao je. 

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice od 2005. do 2015. istaknuo je i ulogu Europe u globalnim pitanjima poput digitalizacije i migracija.

"Europa ne smije djelovati po principu 'Mi protiv ostalih’. Zatvaranje vrata onima koji su u potrazi za azilom nije zaštita nego sramota“, rekao je portugalski političar.

(Hina) xnkre ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙