FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska oporba preuzela vodstvo u anketama nakon dokumentarca o zlostavljanju u crkvi

Autor: Antonio Rašpolić

VARŠAVA, 17. svibnja 2019. (Hina/Reuters) - Poljska proeuropska oporba ima deset postotnih bodova prednosti ispred vladajućih nacionalista ususret europskim izborima, pokazala je anketa u petak, što je oštar zaokret koji analitičari povezuju s objavom dokumentarca o seksualnom zlostavljanju u poljskoj katoličkoj crkvi.

Dokumentarac "Samo nemoj nikome reći", koji prikazuje žrtve dječjeg zlostavljanja koji se suočavaju sa svećenicima koji su ih seksualno zlostavljali, šokirao je Poljake. Moćna Katolička crkva usko je povezana sa vladajućom strankom Zakon i Pravda (PiS).

Europska koalicija, koju čine proeuropske stranke različitih svjetonazora, pobijedile bi sa 43,6 posto glasova, dok bi PiS imao 32,9 posto na izborima 26. svibnja, prema podacima ankete. Anketu je od 14. do 16. svibnja proveo poljski Institut za istraživanje javnih poslova (IBSP) za medije Newsweek i Radio Zet.

Ranije ankete pokazivale su da će na euroizborima pobijediti PiS, stranka koja ima konzervativna gledišta na društvene i moralne probleme te zagovara veću ulogu države u gospodarstvu.

Pad podrške PiS-u povezan je sa snažnim emocijama koje je uzrokovao dokumentarac, rekao je Lukasz Pawlowski iz poljske Nacionalne istraživačke skupine, a koji pripadaju IBSP-u.

"Najveći pad vidi se kod glasača koji nisu blisko povezani sa crkvom. Pad podrške očigledno je povezan s temom svećeničkih skandala te favoriziraju Europsku koaliciju", rekao je Pawlowski za Newsweek, dodajući da su i manje desne stranke zabilježile porast podrške.

To uključuje krajnje desnu Konfederacijsku stranku, čija je podrška porasla za pet postotnih bodova na 6,9 posto.

Dokumentarac o zlostavljanju pregledan je preko 18 milijuna puta na Youtubeu otkako je objavljen u subotu.

Stranka PiS odgovorila je javnosti najavom strožih kazni za zlostavljanje djece, ali su pritom još naglasili kako svećeničko zlostavljanje nije razlog za napad na Katoličku crkvu.

PiS vidi kršćanstvo kao ključan element poljskog nacionalnog identiteta. Liberalni Poljaci kažu kako je crkva previše moćna.

(Hina) xar ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙