FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Samobor krajem srpnja svjetski grad Spačeka - dolazi 3.000 vozila i 12.000 sudionika

Autor: Tatjana Miščančuk

ZAGREB, 14. svibnja 2019. (Hina) - Samobor će krajem srpnja na tjedan dana postati svjetski grad Spačeka jer će ugostiti 23. svjetski susret ljubitelja tih popularnih Citroenovih 'oldtimer' vozila, koji će okupiti oko 3.000 tih vozila i oko 12.000 sudionika iz 36 zemalja svijeta, što je i velika promocija za Hrvatsku, istaknuli su organizatori u utorak na konferenciji za medije.

Svjetski susret Spačeka održava se od 1975. svake dvije godine, a Hrvatska odnosno Samobor domaćinstvo su za ovu godinu dobili u konkurenciji s Talijanima, za što su najviše zaslužni vodstvo Hrvatskog 2CV Citroen kluba čije je sjedište u Samoboru i koji 20 godina okuplja vozače tog automobila.

"U svijetu postoji velika zajednica ljubitelja i fanova Spačeka, koji se vole sretati na različitim krajevima svijeta. Tako će biti i kod nas u Samoboru od 30. srpnja do 4. kolovoza, uz sadržajan i zabavan program za sve sudionike i goste. Ujedno ćemo time obilježiti i 100 godina Citroena te u muzeju izložiti njihova i stara i neka od novih vozila", najavili su predsjednik i dopredsjednik Hrvatskog 2CV Citroen kluba Goran Skrbin i Darko Zornjak.

Na susretima se, uz Spačeke očekuju i Diana i druga starija Citroeonova vozila. 

Inače, u Hrvatskoj po grubim procjenama trenutno ima oko 200 Spačeka, od kojih je 70 do 80 registriranih, a ti su se popularni automobili proizvodili od 1948. do 1991. godine.

Skrbin je naglasio da će sva vozila i većina sudionika biti smještena u posebnom kampusu u Samoboru, njih oko osam tisuća, dok će se ostali sudionici smjestiti po samoborskim hotelima, ali i u Zagrebu i okolici, a procjenjuje se da će svaki sudionik trošiti dnevno oko 50 eura, dok za 'pristup' susretima plaćaju 100 eura po vozilu. 

Osim u Samoboru, sudionici i vozila, njih stotinjak, će se organizirano zaputiti i na dvije automobilističke povorke, kojima će 4. kolovoza obuhvatiti gotovo cijelu Hrvatsku, jer će ići prema Jadranu, preko Gorskog kotara i Velebita, te prema Slavoniji do Osijeka, najavio je. 

Zornjak je rekao da su na pripremi tih susreta radili oko 4,5 godine i bilo im je jako stalo da susrete dovedu u Hrvatsku, jer su putujući svijetom na te susrete shvatili da Hrvatska ima sve uvjete za tu organizaciju. To, dodaje, može itekako pridonijeti promociji zemlje, jer se mnogi sudionici i nakon susreta zadržavaju u zemlji domaćina pa i dolaze kasnije s obiteljima i slično.

"Važnost takvog događanja prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) svrstavši te susrete među top 20 događanja ove godine i dodijelivši nam financijsku pomoć, kao i Grad Samobor te Zagrebačka županija i njena Turistička zajednica", kazao je Zornjak. 

Veliku vrijednost tih susreta za turizam i promociju naglašavaju i drugi pa je tako direktorica samoborske Turističke zajednice Martina Paladina kazala da su zbog toga svi smještajni kapaciteti u tom gradiću već gotovo rasprodani.

"U Samoboru imamo oko 400 registriranih turističkih kreveta, i to je već popunjeno, pogotovo u jedina dva hotela Lavici i Livadiću. Dosta će posla tih dana imati i ugostitelji, suvenirnice, kušaonice i drugi objekti, i ne samo u Samoboru nego i okolici, a ako se uzme u obzir od kuda sve dolaze sudionici i koliko će oni sami dijeliti fotografije i dojmove iz Hrvatske imamo stvarno puno očekivanja", kazala je Paladina.

Po iznijetim podacima, Grad Samobor je susrete pomogao s 350 tisuća, Zagrebačka županija s oko 200 tisuća kuna, a HTZ sa 60 tisuća kuna.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙