FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Panel „Ne nasilju!“ - nasilje nije privatna stvar

Autor: Doris Kujek

ZAGREB, 14. svibnja 2019. (Hina) - Svaki oblik nasilja društveni je problem, a nasilje se može smanjiti edukacijom, suradnjom nevladinih organizacija i civilnog društva s vlastima i implementacijom zakona, zaključeno je u utorak na panelu "Ne nasilju!" održanom u Zagrebu.

Panel „Ne nasilju!“, održan je Medijateci Francuskog instituta, organizirao je Ured Predsjednice RH s predstavnicama inicijative #Spasime, te vladinog Ureda za ravnopravnost spolova.

Prije izlaganja panelista prikazana je video poruka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u posjetu Kanadi. Upozorila je da je nasilje nad ženama još uvijek veliki problem u Hrvatskoj. Prema statistikama je u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijena 91 žena, što čini 47 posto svih ubojstava u zemlji.

„Žene nemaju dovoljnu podršku, a što je još važnije, vlasti ih nisu dovoljno zaštitile“, poručila je Grabar Kitarović. Predsjednica je podsjetila da su žene tijekom rata u Hrvatskoj „stajale rame uz rame muškarcima, bile su liječnice, medicinske sestre, političke pregovaračice i humanitarne radnice; žene su danas pilotkinje, inženjerke, znanstvenice i predsjednice, a istovremeno se brinu za obitelj“, ali da unatoč svojim postignućima doživljavaju nasilje, a nerijetko se počinitelji i žrtve izjednačavaju, a žrtvama, odnosno preživjelima nedovoljno vjeruje.

Predstavnica Ženske sobe Maja Mamula iznijela je podatke po kojima svaka peta žena doživi pokušaj silovanja tijekom života, a 60 do 70 posto seksualnog nasilja događa se u obitelji.

Mamula je podsjetila na nedovoljno centara za nasilje u Hrvatskoj u odnosu na preporuku Vijeća Europe po kojemu zemlje trebaju imati barem 21 centar. U Hrvatskoj djeluje samo jedan centar za žrtve seksualnog nasilja formiran pri Ženskoj sobi, istaknula je Mamula.  

Na Panelu su sudjelovala veleposlanstva Irske, Norveške, Švedske, Francuske i Španjolske te predstavnica Kanade. Panelisti su se složili da je potrebna veća edukacija građana o oblicima nasilja, suradnja nevladinih organizacija s vlastima, veće uključivanje muškaraca u progovaranje o problemu i traženju rješenja te implementacija zakona, konkretno Istanbulske konvencije.

„Nasilje u bilo kojem obliku je zločin“, rekla je veleposlanica Norveške u Hrvatskoj Astrid Versto naglasivši da nasilje nad ženama nije problem žena koje su to doživjele, već društva u cjelini.

Irska je primjer zemlje u kojoj se počelo više govoriti i upozoravati na nasilje, a u tom kontekstu prošlog tjedna je pokrenuta najnovija kampanja „Što bi ti učinio?“ čime se nastoji uključiti cijelo društvo u borbu protiv bilo kakvog oblika nasilja.

Veleposlanica Švedske u Hrvatskoj, Diana Helen Madunic, smatra da je učinjen pomak u progovaranju o nasilju i to u posljednje vrijeme zahvaljujući pokretu #MeToo. No, smatra da to nije dovoljno i da je potrebno muškarce više uključiti u rasprave o nasilju.

Veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, Corinne Meunier iznijela je podatak po kojemu svaka tri dana jedna žena u Francuskoj izgubi život zbog posljedica nasilja.

Upozorila je kako se „nedovoljno žena usudi pričati o nasilju, a još manje ga prijavljuje“. Francuska je stoga pokrenula televizijsku kampanju „Reakcijom do promjene“ kojom se pozivaju građani koji uoče nasilje da ga i prijave, kako bi se dalo do znanja da je nasilje društveni problem.

„Prije svega je potrebna edukacija građana o oblicima nasilja“, smatra veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj Alonso Dezcallar de Mazarredo. Također, svi prisutni su se složili o potrebi zaštite žena i pružanja pomoći, osobito zlostavljanim ženama koje zbog ekonomskih ili drugih razloga nemaju hrabrosti otići iz svog doma.

(Hina) xdor ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙