FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Pahor i Steinmeier žele povezaniju EU i jaču prisutnost mladih

Autor: Luka Fiamengo

LJUBLJANA, 10. svibnja  2019. (Hina) - Slovenski i njemački predsjednici Borut Pahor i Frank-Walter Steinmeier složili su se u petak u Ljubljani da Europsku uniju treba jačati i još više povezati kako bi se na izazove s kojima se Unija susreće odgovorilo zajedničkim naporima, a zauzeli su se i za aktivniju ulogu mladih u dijalogu o europskoj budućnosti.

Sve jače povezivanje unutar EU i odgovore na izazove s kojima se integracija susreće i susretat će se u budućnosti članice mogu naći samo u konstruktivnom dijalogu i zajedno, istaknuo je njemački predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa svojim slovenskim domaćinom.

Obojica su istaknula kako je nužno da se s važnošću Europske unije upoznaju i u dijalog o njenoj budućnosti uključe mlade generacije, koje nemaju osobno povijesno iskustvo o tome što je Unija donijela Europi.
Steinmeier je posebno istaknuo da je iznimno važno da na europskim izborima u što većem broju sudjeluju upravo mladi ljudi, podsjetivši na iskustvo s britanskim referendumom o brexitu.

Mladi Britanci nisu u većem broju sudjelovali na referendumu o brexitu, makar su većinom podržavali ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, pa bi to mogla biti pouka mladim Europljanima i pred sadašnje izbore za Europski parlament, upozorio je Steinmeier, dodavši da bi se to iskustvo mladih u Britaniji moglo uzeti kao dobra lekcija.

Pahor i Streinmeier pozvali su i u ovoj prilici na što veći odaziv Europljana na skorašnje izbore za Europski parlament.
Odgovarajući na novinarska pitanja, Pahor se dotaknuo i stanja u regiji zapadnog Balkana te istaknuo da bi čelnici država članica morali, na svom summitu u lipnju, državama u regiji koje streme prema članstvu dati poticaj da nastave s potrebnim reformama kako bi ušle u EU.
Ako na idućem summitu takva poruka liderima zapadnog Balkana ne bude dana, oni bi bili vrlo razočarani, kazao je Pahor, ali je dodao da perspektiva brzog članstva neke od zemalja u regiji nije na vidiku budući da je EU zaokupljena svojim problemima kao što su brexit i migracijska pitanja.
 Pahor je kazao da će pristup pojedinih država iz regije u EU biti individualan na temelju pregovora, ali da bi bilo dobro kad bi EU na regiju sama u stanovitom smislu gledala kao cjelinu, jer bi se tako omogućilo i bolje rješavanja međusobnih otvorenih pitanja koje među državama u regiji postoje, a mogle bi kočiti njihov europski put.

 

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙