FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barnier "otvoren" u pogledu budućih odnosa između EU-a i Londona

Autor: Zrinka Treščec

PLOUFRAGAN, Bretagna, 7. travnja 2019. (Hina/afp) - Glavni pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier rekao je u nedjelju da je "otvoren" prema izmjeni dokumenta o budućim odnosima između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva ako britanska premijerka Theresa May i oporbeni laburisti postignu dogovor.

"Taj tekst od 26 stranica, koji opisuje buduće odnose, može biti poboljšan, jedino se o tome može pregovarati. Sve to ovisi o May i Corbynu", rekao je Barnier u Ploufraganu, u Bretagni (zapad Francuske), na regionalnom skupu.

"Nadam se da će razgovori između May i Corbyna napredovati, sve je moguće", rekao je.

Kada je riječ o mogućnostima za buduću suradnju, "otvoreni smo", naglasio je, jer "to je dokument od 26 stranica koji se može ispraviti, dopuniti, poboljšati".

"Za to je potrebno nekoliko dana, nekoliko tjedana. Spreman sam to učiniti ako se Corbyn i May dogovore da kažu: napokon, tražimo carinsku uniju", objasnio je.

Dodao je da sporazum o razdruživanju ima 600 stranica i da "neće biti drugog", ponovivši svoje protivljenje novim pregovorima o tome.

List Sunday Times izvijestio je u nedjelju da vlada Therese May planira u zakon uvrstiti carinski sporazum s Europskom unijom kako bi pridobila oporbenu Laburističku stranku da podrži sporazum o brexitu.

"Prema novom planu, premijerka bi ponudila izmjenu zakona o napuštanju unije kako bi obuhvatila carinski sporazum", izvještava list.

Što duže bude trajala potraga za kompromisom s opozicijskom Laburističkom strankom kako bi se osigurala parlamentarna većina za prihvaćanje sporazuma dogovorenog s EU to će biti manje vjerojatno da će Britanija napustiti Europsku uniju, rekla je britanska premijerka u subotu.

"Ujedinjeno Kraljevstvo u sve je većoj opasnosti da nikad ne izađe iz EU što duže ovo bude trajalo", poručila je May.

May do sad nije uspjela osigurati većinsku podršku za svoj sporazum s Bruxellesom koji su odbili pojedini konzervativni zastupnici i zastupnici Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske.

Okrenula se stoga oporbenoj Laburističkoj stranci kako bi osigurala većinu za sporazumni brexit, no njihov je čelnik Jeremy Corbyn u subotu poručio kako od May očekuje da odustane od svojih uvjeta.

Sunday Telegraph  prenosi poruku Andree Leadsom, čelnice Donjeg doma britanskog parlamenta koja je napisala da bi ponovno izjašnjavanje o članstvu Britanije u Europskoj uniji bila "konačna izdaja".

"Drugi bi referendum bio konačna izdaja", napisala je Leadsom, pobornica izlaska Britanije iz EU.

"Zahtijevao bi dugotrajnu odgodu, ponovno pobudio podjele, a s obzirom na to da Parlament do sad nije uspio poštivati rezultate prvog, nemamo razloga vjerovati da bi poštovao i drugi referendum".

"Vizija koju smo imali o brexitu nestaje i ponestaje nam vremena da je spasimo", poručila je Leadsom.

 

(Hina) xzt ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙