FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU osudila ukidanje imuniteta Guaidou

Autor: Antonio Rašpolić

BRUXELLES, 4. travnja 2019. (Hina/Reuters) - Europska unija osudila je u četvrtak potez Ustavne skupštine u Venezueli koja je ukinula imunitet oporbenom vođi i samoproglašenom predsjedniku Juanu Guaidou i tako omogućila njegov kazneni progon.

"EU odbija bilo kakve odluke nepriznate Ustavne skupštine da ukine parlamentarni imunitet Juanu Guaidou. Odluka krši venezuelski ustav, kao i vladavinu prava i podjelu vlasti", stoji u priopćenju EU-a.

"Ovi potezi otežavaju politički izlaz iz krize te dovode do daljnje polarizacije i eskalacije napetosti u toj zemlji", stoji u priopćenju.

Venezuelska Ustavna skupština, moćno zakonodavno tijelo koje nadzire vladajuća Socijalistička stranka, u utorak je ukinula parlamentarni imunitet oporbenom čelniku Guaidou omogućavajući time da mu se sudi.

Samoproglašeni venezuelski predsjednik odmah nakon toga izazvao je vlasti da ga uhite no to se još nije dogodilo.

Guaidou je prethodno bilo zabranjeno i putovanje izvan Venezuele, no on je bez većih problema odradio turneju po Latinskoj Americi te pri povratku u Caracas nije bio uhićen.

"Razgovarali smo sa svjetskim vođama. Uzurpatori ne žele testirati odlučnost međunarodne zajednice", rekao je Guaido o prijetnjama uhićenjem.

Guaido, čelnik Nacionalne skupštine, u borbi je za vlast s Madurom od siječnja, kada se proglasio privremenim predsjednikom i pridobio na svoju stranu na desetke zemalja svijeta, uključujući i Sjedinjene Države.

Ustavnu skupštinu osnovao je Maduro 2017. godine u pokušaju da uzurpira i oduzme vlast Nacionalnoj skupštini.

(Hina) xar ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙