FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković pozdravlja kompromisnu odluku EPP-a o Fideszu

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 21. ožujka 2019. (Hina) - Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je u četvrtak kompromisnu odluku Europske pučke stranke o suspenziji vladajuće mađarske stranke Fidesz iz njezinih redova.

"Smatram da je ta odluka primjerena i to je jasna poruka da kao politička obitelj nismo u stanju prihvatiti službenu vladinu kampanju koja stavlja i netočan i krivi kontekst i predsjednika Europske komisije i aktivnosti EU-a koje se odnose na migracije", izjavio je Plenković, prije  početka summita čelnika EU-a.

Europska pučka stranka suspendirala je u srijedu u Bruxellesu vladajuću mađarsku stranku Fidesz prihvativši kompromis za koji su glasovali i predstavnici suspendirane stranke. Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti.

Trinaest članica EPP-a tražilo je izbacivanje ili suspenziju Fidesza nakon što je ta stranka postavila plakate na kojima je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, i sam član EPP-a, bio prikazan kao lutka na koncu kojom upravlja milijarder George Soros, također na meti mađarskih vlasti zbog zagovaranja imigracije u Mađarsku.

Plenković kaže da je postignuti kompromis cijelo vrijeme zagovarao i HDZ.

"Mi smo koristili sve naše kanale s kojima možemo napraviti i otvoriti prostor Manfredu Weberu, našem spitzenkandidatu da vodi jednu asertivnu, proaktivnu kampanju i da pokažemo čvrst stav, a s druge strane da ostavimo prostor za konačne odluke nakon europskih izbora", kaže Plenković.

EPP je odlučio formirati evaluacijski odbor kojem će na čelu biti bivši visoki dužnosnici EPP-a Herman Van Rompuy, a u njemu će još biti i bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i bivši predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Hans-Gert Poettering.

Taj odbor će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje je prije nekoliko dana iznio šef zastupničkog kluba EPP-a i kandidat za predsjednika Komisije Manfred Weber da prestanu s kampanjom protiv Bruxellesa, ispričaju se EPP-u te riješe problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.  

 

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙