FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brexitsko "siroče" pronašlo drugu domovinu

Autor: Domagoj Janković

HERNING, 19. ožujka 2019. (Hina/AFP) - Britanac Andrew Tristram kaže da je zbog brexita postao "siroče", ali je u EU-u pronašao drugu domovinu - Dansku. I uskoro će postati njezin državljanin. 

Tristramu prije 23. lipnja 2016. nije palo na pamet da zatraži dansko državljanstvo. Ali nakon referenduma o izlasku Britanije iz EU-a, ne može dočekati svoju novu europsku putovnicu. 

"Nisam prije tražio dansku putovnicu jer mi se to pomalo činilo kao izdaja, kao da odustajem od Britanije. Ali je Britanija odustala od mene", rekao je 47-godišnjak u predvorju kazališta u Herningu, gdje je zaposlen. 

U Dansku se preselio u studenome 1992. jer se zaljubio u Dankinju koju je upoznao u Londonu. Od tada živi u Danskoj iako je zadržao bliske veze s rodnim Walesom. Već odavno tečno govori danski. 

Kao i svi Britanci koji 15 godina žive izvan zemlje, nije imao pravo glasa na referendumu o brexitu. 

"Oni su odlučivali o tome što će se dogoditi u mom životu, a ja nisam imao pravo glasa", kaže razočarano. 

Europa a la carte

"Mislio sam da mi britanska putovnica nešto znači i uvijek sam bio ponosan što sam britanski državljanin. Ali kada je izglasan brexit, nešto sam od toga izgubio", rekao je. 

Dvadeset i šest godina života u Danskoj promijenilo je njegov pogled na život. Među ostalim, misli da je "EU dobra stvar". 

Otkako se pridružila Uniji 1973., Danska ljubomorno čuva svoj suverenitet i uspjela ispregovarati nekoliko izuzeća iz zajedničke europske politike - o sigurnosti i obrani, državljanstvu, policiji i pravosuđu i usvajanju eura. 

Rezultat toga je da se Dansku smatra prvakinjom "Europe a la carte".

Nije stoga iznenađenje da čak 75 posto Danaca misli da je članstvo u EU-u pozitivno, u usporedbi s 61 posto Francuza i samo 39 posto Čeha. 

"Ljutit i razočaran" ishodom britanskog referenduma, Tristram, koji sa svojom danskom suprugom ima dvoje djece, zatražio je u siječnju prošle godine dansko državljanstvo. 

Prvo je morao položiti ispite iz danskoj jezika i danske povijesti i kulture.

Ispit, koji su smatrali jako teškim kada je uveden jer pokriva niz područja od vikinga do modernih dana, Tristram je položio bez problema. 

"Nije da se hvalim, ali kada smo organizirali 'tulum' povodom 25. godišnjice moga života u Danskoj, cijelo društvo je ispunjavalo test. Bio sam okružen Dancima, a imao sam najviše točnih odgovora". 

Tajni agent

Trebalo mu je samo šest minuta za ispit koji se polaže 45 minuta. Kandidati za prolaz moraju točno odgovoriti na 32 od 40 pitanja. U prosjeku pola pristupnika padne. 

Ipak, proces naturalizacije u Danskoj dugo traje i Tristram svoju novu putovnicu neće dobiti prije 29. ožujka, planiranog datuma izlaska Britanije iz Unije. 

"Neće me izbaciti iz Danske, ali mislim da će ljetni praznici biti problem". On i njegova obitelj obično tada voze do Britanije, prolazeći putem nekoliko europskih zemalja. 

"Ako ću morati tražiti vizu za svaku od njih, bit će to skupi praznici", žali se on. 

Pravi je problem ipak neizvjesnost oko posljedica brexita. 

"Nitko od nas ne zna što će se dogoditi", kaže. 

U svakom slučaju, on će ostati britanski državljanin pošto obje zemlje dopuštaju dvojno državljanstvo. 

"Pomalo ću se osjećati kao tajni agent. Otvorim ladicu.. i koju putovnicu da izaberem? Bit će to cool", smije se. 

Više od milijun Britanaca živi izvan Britanije u nekoj od zemalja EU-a. Od toga ih je u Danskoj 15 tisuća. 

(Hina) xdj ymh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙