FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska domaćin velike međunarodne vatrogasne vježbe EU-a "Cres Modex 2019"

Autor: Marina Bujan

ZAGREB, 18. ožujka 2019. (Hina) - Velika međunarodna vatrogasna vježba EU-a "Cres Modex 2019", s više od 300 sudionika iz desetak europskih zemalja održat će se od 7. do 10. travnja na otoku Cresu, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Bit će to prvi put da se pod 'kapom' EU-a organizira vježba na temu gašenja šumskih požara, i to baš u Hrvatskoj, što je veliko priznanje hrvatskoj vatrogasnoj organizaciji, ističe se u priopćenju.

Vatrogasna vježba "Cres Modex 2019" provodit će se u sklopu EU-projekta "Romex" i dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite EU-a, čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Trenutačno su 34 zemlje članice Mehanizma, a na vježbi će sudjelovati najmanje šest kopnenih modula koji će doći iz Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske i Italije. Organizaciju vježbe koordinirat će rumunjski konzorcij CN APELL, koji je lani sličan posao odradio i u Italiji, gdje je održana vježba postupanja prilikom poplava.

Vježba je ujedno dio pilot projekta napredne regionalne suradnje u civilnim izvanrednim situacijama, sufinanciranog sredstvima SPS odjela NATO-a (Science for Peace and Security Programme - Program znanosti za mir i sigurnost).

U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici pojašnjavaju kako će vježba na Cresu trajati 76 sati bez prekida, a trebala bi pokazati je li Europa spremna za velike šumske požare kakvi su nedavno bili u Švedskoj i Grčkoj. Cilj je stvoriti što realniju situaciju, kako bi se vidjelo što sve treba učiniti kada neka zemlja zatreba međunarodnu pomoć.

Pripreme za tako veliko i zahtjevno događanje traju već mjesecima, a sredinom veljače na Cresu su se na trodnevnoj konferenciji okupili predstavnici svih zemalja sudionica. Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković tom je prigodom istaknuo kako su takvi projekti doprinos ukupnoj sigurnosti građana EU-a i osiguravaju viši stupanj zaštite i sigurnosti njezinih građana, te da će Hrvatska kao domaćin učiniti sve da vježba u potpunosti uspije.

Na creskoj konferenciji razrađeni su mnogi tehnički detalji i dogovoreno daljnje postupanje. Tako će se na vježbi koristiti NICS (Next-Generation Incident Command System), napredni informatički sustav za upravljanje u kriznim situacijama, koji je razvila američka Uprava domovinske sigurnosti, znanosti i tehnologije, u suradnji s Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory i kalifornijskim Odjelom šumarstva i zaštite od požara.

 

(Hina) pp/xbma ykt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙