FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena lista i Demokratska stranka žena idu zajedno na izbore za EU parlament

Autor: Marina Bujan

ZAGREB, 14. ožujka 2019. (Hina) - Zelena lista i Demokratska stranka žena ići će zajedno na izbore za EU parlament, najavili su u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik i predsjednica tih stranaka Nenad Matić i Marija Jelinčić. 

Matić je rekao da su dogovorili suradnju, a na mjestima na listi još nisu razgovarali, jer im to nije prioritet.

Odgovarajući na pitanje kakve rezultate očekuju na EU izborima, Matić kaže kako očekuju da teme koje nameću Zelena lista i Demokratska stranka žena budu u fokusu javnosti i da te teme probaju u kampanji publicirati.

Primjerice, da se ne bavimo ustašama i partizanima, da se ne bavimo Bleiburgom koji je za dva mjeseca, da se ne bavimo koliko će ih otići u Bleiburg, nego koliko će ih otići u Njemačku, Irsku i u druge zemlje i zauvijek napustiti Hrvatsku, dok mi raspravljamo o tome.

Poručio je kako ih zanima kako će Hrvatska izgledati za godinu, dvije, pet ili za deset i tko će u njoj živjeti. "Cijenimo i uvažavamo prošlost, ali mi ne želimo da se ona reciklira i da se jednim te istim temama bavimo cijelih 28 godina Republike Hrvatske", kazao je predsjednik Zelene liste. 

Rekao je kako se u stranci bore za građane po cijeloj Hrvatskoj gdje ima problema zbrinjavanja otpada ili onečišćenja, ali da nisu koncentrirani samo na teme zaštite okoliša, održivog razvoja, gospodarenja otpadom, obnovljivih izvora energije, energetske obnove zgrada, zdrave prehrane i brige o kućnim ljubimcima - nego vode brigu i o nizu drugih stvari, a jedna od najvažnijih tema su prava žena u Hrvatskoj i njihov položaj u društvu, gdje nas EU tjera da dignemo te standarde, pa su i izbori za EU parlament zbog toga važni.

Jelinčić je rekla da idu u suradnju sa Zelenom listom zato što "recikliraju otpad, a ne povijest". Kaže da nisu zadovoljni odnosom EU prema Hrvatskoj, a niti s hrvatskim zastupnicima koji nas predstavljaju u EU. "Nismo zadovoljni jer nam se EU najavila da dolazi s 'mrkvom', a u stvari nam je došla s 'batinom'", ocijenila je. 

"Sredstva koja smo teoretski mogli dobiti, ona nisu iskorištena. Opasnost je i da ćemo morati vratiti 500 milijuna sredstava EU nazad iz razloga jer su nenamjenski korištena", ustvrdila je.

Jelinčić kaže kako je EU sredstva odobravala i za izgradnju dvorišnih bazena iako je u Hrvatskoj na žalost stanje takvo da mnoge obitelji jedva imaju za jedan topli obrok ili teško plaćaju komunalne račune i malo je onih koji si mogu priuštiti bazene u svojim dvorištima.

Rekla je kako je EU itekako proširila svoje tržište na bivše republike SFRJ, a Hrvatska sa svojim robama ne može konkurirati zahtjevnom tržištu EU, te joj trebaju skromnija tržišta, manje zahtjevna, pa i izvan EU. Kaže i da nam je EU nametnula proizvodne kvote za robe s kojima bi mogli konkurirati na zahtjevnom EU tržištu, napomenuvši šećer i mlijeko.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙