FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vardakar kaže da je vrijeme da London učini kompromis

Autor: Zrinka Treščec

DUBLIN, 8. ožujka 2019. (Hina/Reuters) - Vrijeme je da Velika Britanija a ne Europska unija pristane na kompromis kako bi se ratificirao sporazum o brexitu, rekao je u petak irski premijer Leo Vardakar, ocijenivši da je odluka Britanaca da iziđu iz EU-a "problem koji su sami stvorili".

Pregovori o brexitu između Londona i Bruxellesa su u slijepoj ulici i britanska vlada traži kompromise od EU-a kako bi britanski parlament idući tjedan ratificirao sporazum o razdruživanju koji je odbacio u siječnju.

Britanska premijerka Theresa May u petak će održati govor u kojem će kazati da EU "mora donijeti odluku" hoće li pristati na kompromis.

No Vardakar je rekao da je Unija to već učinila i da je sada red na britanskoj vladi.

"Ono što je dogovoreno već je kompromis. Oni nisu uspjeli osigurati ratifikaciju tog sporazuma pa bi trebalo postaviti pitanje što su nam sada spremni ponuditi", rekao je.

"Od njih nismo dobili nikakvu ponudu u vezi onoga što bi nam dali za bilo kakve promjene."

Dvije strane spore se oko tzv. "backstopa" za granicu na irskom otoku, zaštitnog mehanizma kojim se želi izbjeći ponovna uspostava fizičke granice između Sjeverne Irske i Irske.

May želi pravno obvezujuća jamstva od EU-a da Britanija neće ostati trajno zarobljena u tom mehanizmu, koji predviđa da cijela zemlja ostane u carinskoj uniji s EU-om.

Vardakar je sugerirao da bi mogući kompromis mogao biti povratak na raniju verziju "backstopa" po kojem bi samo Sjeverna Irska, a ne cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo, ostala povezana s carinskom unijom.

"Mi smo bili i bit ćemo zadovoljni kada bi primijenili backstop samo na Sjevernu Irsku ako se oni žele na to vratiti", rekao je.

Ispitivanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u petak, pokazalo je da bi 67 posto građana Sjeverne Irske bilo zadovoljno kada bi ostali na jedinstvenom europskom tržištu i u carinskoj uniji nakon brexita.

"Ako je Sjeverna Irska za 'backstop', zašto bi donji dom britanskog parlamenta išao protiv želja građana Sjeverne Irske", rekao je. 

(Hina) xzt yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙