Konzumacija ribe umjesto mesa vrlo je popularna tijekom šest tjedana posta, sve do proslave Uskrsa. Na globalnom nivou, oko 33 posto ribljih stokova koji se komercijalno love je prelovljeno, a više od 60 posto lovi se do maksimalnih granica, navodi WWF u priopćenju.
Ističu da je moguće uživati u plodovima mora i bez osjećaja krivnje te da potrošači mogu biti dio rješenja bez odustajanja od konzumacije ribe. "Održivi izbor čini razliku za naša mora i oceane, a podupire se i egzistencija ljudi diljem svijeta koji ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda", napominje stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji Danijel Kanski.
Prednost imaju lokalne i organski uzgojene vrste kao što su dagnje, orada, brancin, srdela, šarun, cipal i oslić. Ukoliko je riba iz uzgoja, treba provjeriti nosi li ASC oznaku (eng. ASC –Aquaculture Stewardship Council) koja jamči odgovornost i održivost.
Potražnja za ribom iz ulova vrlo je visoka među europskim potrošačima. Proizvodi ribarstva dobiveni iz ulova predstavljaju gotovo 76 posto ukupne potrošnje po stanovniku. Zbog lošeg i kritičnog stanja mnogih ribljih stokova, održivi izbor od velike je važnosti, ističu iz WWF-a. Stoga preporučuju kupcima da potraže proizvode s MSC oznakom (eng. MSC – Marine Stewardship Council) .
Uz navedene, postoje i oznake "bio" - organsko, koje jamče da je riba uzgojena na odgovoran način. WWF savjetuje kupcima da, kada kupuju ribu u ribarnici ili odjelu ribe supermarketa, potraže mjerodavne oznake ili porazgovaraju s prodavačem te kupe ribu primjerene (legalne) veličine.
WWF-ov vodič za kupnju proizvoda iz ribarstva www.kojuribukupiti.org, optimiziran je za mobilne telefone, a nudi jednostavno rješenje i lakše snalaženje prilikom odabira omiljenog ribljeg jela. Preporuke u skladu s jednostavnim sustavom semafora za više od 60 različitih vrsta mogu pomoći potrošačima da brzo i odgovorno odluče koju ribu kupiti.
Vodič također uključuje riblje recepte renomiranih europskih kuhara, kao i priče koje se kriju 'iza tanjura' prilikom svakog odabira ribe koja se na njemu nalazi.