FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jedinstvenom putnom kartom za vlak i autobus u mjesta triju sjevernih županija

Autor: Vesna Krbot-Nejašmić;Siniša Kalajdžija

ČAKOVEC, 21. veljače 2019. (Hina) – Međimurska,Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija s Putničkim prijevozom HŽ-a u četvrtak su u Čakovcu potpisale sporazum o integriranom prijevozu kojim bi se putniku omogućilo da jedinstvenom kartom za prijevoz vlakom i autobusom putuje u bilo koje mjesto te tri županije

 Ugovor su potpisali međimurski župan Matija Posavec, zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota te predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica - Putničkog prijevoza Željko Ukić i član Uprave Damir Rubčić.

 Tim sporazumom HŽ Putnički prijevoz i tri sjeverne županije počinju suradnju na provedbi mjera koje bi trebale rezultirati uspostavom integriranog prijevoza putnika na cijelom području triju županija. Na potpisivanju sporazuma u Čakovcu bila je i državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac koja je rekla da Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija prve u Hrvatskoj imaju master plan o integriranom prijevozu putnika i prve imaju strategiju održive mobilnosti.

„To znači da dugoročno promišljaju promet, a to je jedini način na koji se mogu riješiti negativni efekti“, rekla je Brnjac koja je napomenula i da se proteklih pet godina bilježi pad broja putnika u javnom prijevozu za 10 posto, dok EU ima stalni rast. Istaknula je kako su mali broj linija, neefikasni sustav i zastarjeli vozni park veliki problemi željezničkog i autobusnog sustava te je potrebna transformacija cjelokupnog sustava koja će zaživjeti jedino ako se krene promišljati promet na način kako promišljaju te tri županije.

 Međimurski župan Posavec je problematiku prometa ocijenio izuzetno bitnom temom za sjever Hrvatske i za putnike, ali i infrastrukturu.  "Ovim sporazumom stvaramo okvire koji su zakonodavni, organizacijski i infrastrukturni kako bismo integrirali prijevoz putnika, povezali cestovni i željeznički prijevoz te osigurali kvalitetan prijevoz za učenike, studente i putnike koji svakodnevno koriste ove vrste prijevoza“, istaknuo je Posavec. 

 Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić dodao da na području Međimurske županije prevoze oko dva milijuna putnika godišnje te je zbog tih putnika važno poboljšati funkcionalnost prijevoza i pridonijeti njihovoj mobilnosti.

 Zamjenik varaždinskog župana Vugrin istaknuo je kako integrirani prijevoz putnika pomaže generiranju rasta ekonomije i rasta BDP-a i kako smo suočeni s iseljavanjem velikog broja stanovnika iz ruralnih regija sjevernih županija, a jedan od glavnih razloga je i nedostatak povezanosti javnim prijevozom.

„Uvjeren sam da je integrirani prijevoz putnika sustav koji će osigurati potrebnu mobilnost“, ocijenio je Vugrin.

Na radnom sastanku predstavnici ministarstva s predstavnicima županija razgovarali su o projektima suradnje koji će proizaći iz potpisanog sporazuma, tj. uspostavi integracije nekoliko linija autobusa s jednom linijom vlaka u svakoj od tri županije te o promociji i edukativnoj kampanji o prednostima putovanja vlakom i integriranim javnim prijevozom.

 

(Hina) xskal yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙