FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tri međimurske općine prema europskoj razini recikliranja otpada

ZAGREB, 8. veljače 2019. (Hina) - Tri nove općine u Hrvatskoj pridružile su europskom lancu od 400 gradova i općina koji politiku prikupljanja otpada temelje na najboljim praksama u smanjenju, odvojenom prikupljanju, recikliranju i kompostiranju otpada, tzv. "zero waste", priopćili su u petak iz Zelene akcije.

Općine Domašinec, Martijanec i Podturen potpisale su službenu Zero Waste strategiju, koju u Hrvatskoj u sustavu Gradskog komunalnog poduzeća PRE-KOM iz Preloga sada provodi ukupno u 12 jedinica lokalne samouprave s više od 38.000 stanovnika.

Radi se o sustavu kojeg od 2015. organizira PRE-KOM, a za koji Zelena akcija daje podršku i izrađuje studije s preporukama po načelu najboljih ekološko-ekonomsko-socijalnih praksi, kaže se u priopćenju.

PRE-KOM je postao vodeće komunalno poduzeće u Hrvatskoj s prosječnom stopom recikliranja od 56 posto 2018. godine, dok je na razini Hrvatske to 24 posto.

Istodobno, sudionici PRE-KOM-a godišnje odlažu 79 kilograma miješanog otpada po stanovniku, dok Hrvatska proizvodi godišnje 315 kilograma miješanog otpada, odnosno četiri puta više.

Jedinice lokalne samouprave u sustavu PRE-KOM-a koračaju ka 70 posto odvojenog prikupljanja otpada 2020. godine, što je cilj kojeg Hrvatska ima do 2030. godine.

Po podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu za 2017. godinu, među 10 najuspješnijih općina u odvojenom prikupljanju otpada u Hrvatskoj čak šest ih je u sastavu PRE-KOM-a.

Najbolje rezultate u 2017. godini ostvario je Prelog sa 55,9 posto odvojenog prikupljanja, a preliminarni rezultati za 2018. ukazuju na dodatan napredak - Prelog odvaja 60,78 posto, a Belica čak 65,68 posto otpada, najviše u Hrvatskoj.

"Kada smo 2015. radili preporuke za unaprjeđenje sustava PRE-KOM-a, vjerovali smo da će općine u Međimurju vođene zero waste načelima ubrzo dokazati da se i u Hrvatskoj mogu postići svjetski rezultati. Njihov uspjeh velik je udarac brojnim skupinama koje su godinama plasirale teze da se ne može i kočile razvoj sustava zbog interesa u poslovanju sa smećem", rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

Segementi uspješnog sustava u 12 jedinica lokalne samouprave, kojima danas upravlja PRE-KOM, uključuju odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, intenzivnu edukaciju svih dobnih skupina i pravedan sustav naplate s brojnim popustima za različite skupine kućanstva.

Također, PRE-KOM je izgradio kompletnu infrastruturu za obradu otpada na lokalnoj razini koja uključuje reciklažno dvorište, sortirnicu, kompostanu i prvi centar za ponovnu uporabu u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙