FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska unija produljuje carinske kvote na uvoz čelika

BRUXELLES, 1. veljače 2019. (Hina/dpa) – Europska komisija objavila je u petak da će zadržati zaštitne carine na čelik do sredine 2021. godine kako bi zaštitila europske proizvođače od naglog povećanja uvoza slijedom podizanja carina u SAD-u.

Preliminarne carinske kvote u trajanju od šest mjeseci uvedene su sredinom prošle godine nakon što je američki predsjednik podigao carine na uvoz čelika na 25 posto, potaknuvši proizvođače da potraže nove kupce, uključujuući i one u Europi, pokazalo je istraživanje Europske komisije.

To je zadalo nove probleme europskom sektoru proizvodnje čelika, nadovezujući se na pad cijena tog metala pod utjecajem prekomjernih globalnih proizvodnih kapaciteta.

Stoga je Bruxelles uveo preliminarne carinske kvote od 25 posto za 23 kategorije proizvoda od čelika, uz odredbu da carine stupaju na snagu nakon što ukupni uvoz premaši prosjek iz prethodne tri godine.

Danas su ih odlučili produljiti do sredine 2021. godine, proširujući popis na ukupno 26 kategorija proizvoda od čelika.

„Ograničenje na američkom tržištu prouzročeno…  carinama na čelik preusmjerilo je trgovinske tokove prema EU“, ističu u Europskoj komisiji.

Mjere bi trebale "osigurati nesmetani priljev uvoza koji će ujedno jamčiti stvarnu konkurenciju na europskom tržištu čelika“, poručili su iz Komisije.

Odluka o produljenju carina stupa na snagu u subotu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙