FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za sanaciju opasnih mjesta na državnim cestama 68,6 milijuna kuna

ZAGREB, 30. siječnja 2019. (Hina) - Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sanaciju 23 opasna mjesta na državnim cestama ukupne vrijednosti 68,6 milijuna kuna, potpisan je u srijedu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a njime će se Hrvatskim cestama dodijeliti više od 55 milijuna kuna.

Ugovor za projekt „Sanacija opasnih mjesta (Uklanjanje crnih točaka) na državnim cestama“, potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC) Josip Škorić.

Hrvatske ceste će bespovratna sredstva utrošiti za sanaciju i uklanjanje „crnih točaka“ na ukupno 23 lokacije na državnim cestama u 12 županija. 

Butković je rekao da će se sanacijom crnih točaka riješiti i smanjiti vjerojatnost broja nesreća i smrtnosti na cestama, pojasnivši da je ugovorom osigurana financijska konstrukcija te da se kreće i u infrastrukturno rješavanje identificiranih točaka na terenu. 

"Sanacijom "crnih točaka" poboljšat će se ukupna razina sigurnosti odvijanja prometa, s ciljem smanjenja broja nesreća i ukupnog broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na državnim cestama. Realizacija ovog projekta posebno će utjecati na najranjivije sudionike u prometu - pješake, bicikliste i motoriste  na način da se ceste učine tolerantnije prema vozačkim pogreškama čime će se smanjiti vjerojatnost nesreća", poručio je ministar.

Ugovor će se realizirati financijskim sredstvima u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. godina (OPKK), a Butković ističe da je ovo 46. ugovor koji je Ministarstvo potpisalo iz tog programa.

"Ovim je dostignuta ugovorenost navedenog programa u sektoru prometa od gotovo 80 posto. Pridodamo li tome ugovore iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), koji nam je također na raspolaganju, onda danas govorimo o investicijskom ciklusu u prometu vrijednom oko 20 milijardi kuna", istaknuo je Butković.

Škorić je kazao da se metodologija detektiranja "crnih točaka" dosad odnosila na broj poginulih, a sada će biti preventivna na način da će se prometnice pregledavati kako bi se unaprijed otklonili uzročnici prometnih nesreća.

Ravnatelj SAFU-a Petric je poručio da je današnji ugovor ujedno i šesti po redu koji SAFU potpisuje sa Hrvatskim cestama.

"Hrvatske ceste najveći partner SAFU-a, sa kojim već provodimo projekte u vrijednosti pet milijardi kuna", ističe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙