FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 20. siječnja 2019. (Hina) - Sljedeći tjedan britanska premijerka Theresa May trebala bi predstaviti plan B nakon što je prošli tjedan sporarazum o razdruživanju koji je dogovorila s EU-om neslavno propao u britanskom parlamentu, Njemačka i Francuska će obnoviti Elizijeski sporazum o prijateljstvu i suradnji, a u Bruxellesu se održavaju dva ministarska sastanka.

Sporazum o razdruživanju od Europske unije propao je prošli tjedan u britanskom Donjem domu s 230 glasova razlike, premijerka May je 24 sata nakon toga preživjela glasovanje o povjerenju. Iz Europske unije su poručili da dogovoreni sporazum nije otvoren za nove pregovore, da se eventualno može pregovarati o političkoj deklaraciji o budućim odnosima, koja je ispregovarana zajedno sa sporazumom o razdruživanju, ali da prije svega Velika Britanija mora reći što želi i što namjerava poduzeti. Premijerka May trebala bi u ponedjeljak objaviti što namjerava poduzeti.

Sunday Times u nedjelju piše, pozivajući se na neimenovane vladine izvore, da će May pokušati bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem spornog zaštitnog mehanizma koji predstavlja najveću zapreku sporazuma o razdruživanju Britanije i Europske unije u britanskom parlamentu.

List je prenio u nedjelju da premijerkini suradnici smatraju kako bi dogovor s Irskom uklonio razloge protivljenja Demokratske unionističke stranke DUP, koja održava manjinsku vladu Therese May na vlasti, kao i pobunjenika u vlastitoj Konzervativnoj stranci, njezinu planu o brexitu.

U irskom izdanju Sunday Timesa prenosi se neimenovani visoki izvor u irskoj vladi po kojemu prijedlog o bilateralnom sporazumu "nije nešto što bismo razmatrali" a drugi visoki politički izvor kazao je da to ne bi bilo prihvatljivo Europskoj komisiji.

Premijerka May je nakon prošlotjednog glasovanja u parlamentu započela razgovore s oporbom kako bi pokušala postići konsenzus o brexitu, ali bez ikakva uspjeha. 

I dalje su na stolu razni scenariji od brexita bez sporazuma, odgode izlaska do odustajanja od brexita.

U utorak će u Aachenu, njemačkom gradu na granici s Belgijom, kancelarka Angela Merkel i predsjednik Emmanuel Macron potpisati novi sporazum o prijateljstvu i suradnju, što je nastavak Elizejskog sporazuma koji su 1963. u Parizu potpisali tadašnji kancelar Konrad Adenauer i predsjednik Charles de Gaulle.

Dvije zemlje žele produbiti sporazum iz 1963. o poratnom pomirenju kako bi pokazali da je glavna osovina u Europskoj uniji i dalje snažna i sposobna oduprijeti se rastućem euroskepticizmu i nacionalizmu u Europi.

Potpisivanju će biti nazočni predsjednici europskih instituticija, Jean-Claude Juncker, predsjednik Komisije i Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

Zanimljivo je da su se na društvenim mrežama u Francuskoj u vezi s tim sporazumom počele dijeliti lažne informacije da Macron predaje Njemačkoj dvije granične pokrajine Alsace i Lorraine, oko kojih su se dvije zemlje u prošlosti često sukobljavale.

Na YouTube se može vidjeti video uradak pod naslovom "Sporazum iz Aachena - nova izdaja nacije". Članak sa sličnim argumentima pojavio se na krajnje desničarskom portalu a resistance republicaine, koji se dijeli na društvenim mrežama.

U ponedjeljak se u Bruxellesu održava prvi ovogodišnji sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica. Očekuje se da će ministri donijeti odluku o sankcijama protiv devet pojedinaca, koji su optuženi za korištenje kemijskog naoražanja. Među njima su dvije osobe koje se smatraju krivim za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Salisburyu, u Engleskoj, u ožujku prošle godine. Za još dvojicu Rusa i pet Sirijaca bit će donesena odluka o zabrani putovanja i zamrzavanju imovine.

Ministri će također razgovorati o provedbi akcijskog plana za borbu protiv dezinformacija, posebice iz Rusije.

Ministri će razgovorati i o aktualnom razvoju događaja u Venezueli i Kongu.

U utorak se sastaju ministri financija 28 zemalja članica, koji će, između ostaloga, razgovarati o Europskom semestru za 2019. godinu. Europski semestar je instrument za koordinaciju ekonomskih politika zemalja članica.

Prije sastanka ministara financija svih zemalja članica, u ponedjeljak popodne će se sastati ministri financija 19 zemalja eurozone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙