FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HMI: Otvorena izložba nadahnuta hrvatskom tradicijskom kulturom

ZAGREB, 4. prosinca 2018. (Hina) - Multimedijalna izložba na kojoj su predstavljeni pobjednički radovi međunarodnog projekta "Igračka u srcu" nadahnutog hrvatskom tradicijskom kulturom, otvorena je u utorak u zgradi Hrvatske matice iseljenika (HMI).

Riječ je o završnom dijelu projekta kojeg je Hrvatska matica iseljenika, pokrenula u suradnji s Hrvatskom školom Boston (SAD) i Zakladom hrvatskih studija Sydney (Australija).

Projekt "Igračka u srcu" je ostvaren u suradnji s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim institucijama izvan Hrvatske.

Cilj mu je bio potaknuti kreativnost djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanja hrvatskoga jezika, međusobnog povezivanja i umrežavanja te povezivanja s domovinom.

Natječaj, koji se provodio od ožujka do rujna, okupio je više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke.

"Glavna ideja izložbe bila je predstaviti najbolje radove s natječaja u četiri kategorije - likovnoj, fotografiji, multimediji i literarnoj", rekla je Snježana Jurišić, koja je oblikovala izložbu, dodavši kako  iza tih radova stoji golema priča koja povezuje naraštaje.

Ravnatelj HMI Mijo Marić rekao je kako se na temelju izloženih radova može reći da se baština povjerava u sigurne ruke naraštaja koji će ju zasigurno znati čuvati.

Izaslanica hrvatske predsjednice Renata Margaretić Urlić pohvalila je djecu što su, unatoč svim izazovima modernih igara, izabrala hrvatsku tradicijsku baštinu, igračke, nošnje i pjesme.

Namjera projekta je bila da učitelji ili voditelji u hrvatskim školama izvan Hrvatske, kao i roditelji, bake i djedovi,  poticajno i kreativno približe najmlađima bogatu hrvatsku tradicijsku baštinu, sami se prisjete svoga djetinjstva i starih hrvatskih običaja svoga zavičajnog kraja.

Uz pobjedničke radove - prva tri mjesta, na izložbi su predstavljene i fotografije autentičnih drvenih igračaka iz Etnografskoga muzeja u Zagrebu, kao i radovi studenata sa Studija dizajna pri Arhitektonskome fakultetu u Zagrebu, čime je prikazan krug stvaranja nadahnutom baštinom, od tradicije, preko današnje interpretacije djece do dizajnerskog pogleda.

Projekt je osobito polučio interes među Hrvatima u iseljeništvu, manjinama i BiH, povezavši nekoliko naraštaja i umreživši hrvatske sredine diljem svijeta kako bi se očuvao nacionalni identitet.

U kategoriji likovnog rada prvo mjesto kao pojedinačni rad dobila je "Tamburica" Hrvatske škole dr. Ante Starčević Beverly Hills iz Australije, a kao skupni "Đir po Hrvatskoj" Hrvatske nastave u Crnoj Gori, Kotor i Tivat.

Najbolji u kategoriji fotografije je rad "Didina i moja bicigla" Osnovne škole "Matija Gubec“, Tavankut, Vojvodina,  u kategoriji multimedije "Nekadašnje igre i zabave naših djedova i baka - GANGA" Osnovne škole fra Stipana Vrljića Sovići iz Gruda, a u literarnoj "Igračka moje bake" Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka.

Među nagradama su sudjelovanje u Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture, rokovnici Igračka u srcu, majica s logom projekta, gel olovke Ethno Croatia s motivom inspiriranim tradicijskim rukotvorinama i narodnim vezovima, udžbenici s CD-ovima s hrvatskom tradicijskom kulturom, Crocards kutija sa 100 ilustriranih karata za početno učenje hrvatskoga jezika.

Na otvorenje izložbe došla su djeca, među ostalim, iz Bačkog Monoštora (Vojvodina), Hercegovine, Bregane, Škabrnje te iz zagrebačkih škola, a neka od njih predstavila su se glazbenim i scenskim nastupima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙