FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP izrazio zabrinutost zbog stanja pravosuđa i slobode medija u Rumunjskoj

STRASBOURG, 13. studenoga 2018. (Hina) - Europarlamentarci su u utorak usvojili rezoluciju o stanju u Rumunjskoj kojom su izrazili zabrinutost zbog stanja pravosuđa i slobode medija u Rumunjskoj.

Europski je parlament "duboko zabrinut zbog izmjena zakonodavstva koje se odnosi na rumunjsko pravosudno i kazneno zakonodavstvo, posebno u pogledu mogućnosti da se njime strukturno potkopa neovisnost pravosudnog sustava i sposobnost za učinkovitu borbu protiv korupcije u Rumunjskoj te oslabi vladavina prava", navodi se u rezoluciji koja je usvojena na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sa 473 glasa za, dok je protiv bio 151 zastupnik, a 40 ih je bilo suzdržano.

Europarlamentarci su izrazili " duboku zabrinutost zbog političkih ograničenja slobode medija i predloženog zakonodavstva kojim bi se kaznilo kritiziranje Rumunjske u inozemstvu i ponovno uvelo načelo klevete u kazneni zakon", stoji u tekstu rezolucije.

Velika reforma pravosuđa, koju su pokrenuli vladajući socijaldemokrati u siječnju 2017., izazvala je u Rumunjskoj val prosvjeda bez presedana nakon pada komunističkog režima krajem 1989. i jaki pad popularnosti te stranke.

Venecijanska komisija, konzultativno tijelo Vijeća Europe, u srpnju je ocijenila da bi neki od novih nacrta zakona mogli "loše utjecati na djelotvornost i kvalitetu sudbene vlasti s negativnim posljedicama na borbu s korupcijom", 

Rezolucijom se apelira na rumunjske vlasti da se suprotstave dekriminalizaciji korupcije.

Socijaldemokratska vlada je u srpnju uspjela smijeniti popularnu čelnicu državnog tužiteljstva za suzbijanje korupcije (DNA) Lauru Codrutu Kovesi koja je zadnjih godina mnoge zastupnike izvela pred sud.

Zastupnici su pozvali rumunjska nadležna tijela da uvedu jamstva, koja će osigurati očuvanje sustava "provjera i ravnoteža" te su pozvali na jačanje parlamentarnog nadzora nad obavještajnim službama.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je istaknuo negativan utjecaj tajnih službi na neovisnost rumunjskog pravosuđa u raspravi s rumunjskom premijerkom Vioricom Dăncilom na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u listopadu.

Rumunjski europarlamentarci iz redova vladajućih socijaldemokrata i njihovih koalicijskih partnera liberala osudili su rezoluciju. Smatraju da Europski parlament primjenjuje dvostruke kriterije.

“I Rumunji su građani Europske unije i po meni niti  jedan građanin Europske unije se ne može složiti s dvostrukim standardima, hegemonijom i  licemjerjem. Sve se to nameće istočnim zemljama Europske unije. Dame i gospodo ovo je čisto licemjerje", rekla je rumunjska zastupnika Norica Nikolai (ALDE).

Europski je parlament upravo ovom rezolucijom pozvao Komisiju da "razvije sustav jasnih pokazatelja i lako primjenjivih jedinstvenih kriterija za mjerenje razine korupcije u državama članicama i ocjenjivanje njihovih politika za borbu protiv korupcije", čime bi se izbjegle optužbe za proizvoljnost ocjena o korupciji u određenim zemljama.

Kritičarka rumunjske vlade i rumunjska europarlamentarka koja je sudjelovala u izradi rezolucije Monica Macovei je istaknula kako se u Rumunjskoj "guši sloboda tiska, a time se ubija demokracija".

Rezolucijom su zastupnici osudili "nasilnu i nerazmjernu intervenciju policije tijekom prosvjeda u Bukureštu u kolovozu 2018".

Europarlamentarci su upozorili da novi zakoni o financiranju i organizaciji nevladinih udruga, mogu imati učinak zastrašivanja civilnog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙