FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: Održan Regionalni forum "Europa u Slavoniji-gospodarski rast i zapošljavanje"

VUKOVAR, 27. listopada 2018. (Hina) - Jačanje kapaciteta za razvoj poduzetništva te korištenje raspoloživih sredstava iz EU fondova u svrhu podzianja standarda i kvalitete života u Slavoniji bile su teme Regionalnog foruma "Europa u Slavoniji-gospodarski rast i zapošljavanje"koji je u subotu održan u vukovarskom Dvorcu Eltz u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Bez zajedništva i definiranja ciljeva prioriteta, a onda i projekata i aktvinosti s ljudima koji žive u određenom području nema uspješnih priča. Znači, važno je vidjeti što ljudima treba i kao politika odgovoriti na te njihove potrebe, da razvijaju svoje ideje, poručila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ivanka Maletić.

"Vidjela sam baš u Vukovarsko-srijemskoj županiji da ima odličnih ideja o uzgoj šparoga i njihovom plasiranju na europsko tržište. U razgovoru s ljudima možete čuti kako su oni zaintersirani za uzgoj, ali im nedostaje transport, dobra distribucija, pakiranje i brendiranje svega toga. I sada uskače i Vlada i regionalna i lokalna razina da administrativno pomognu da se taj posao i ideje raeliziraju", pojasnila je Maletić dodajući kako se samo stvaranjem novih radnih mjesta može vratiti one koji su radi zaposlenja iselili iz Hrvatske.

Maletić se usprotivila smanjenju proračuna EU za kohezijsku politiku rekavši kako "ne možemo za 10 posto smanjiti omotnicu za kohezijsku politiku, a istodobno povećati programe poput Obzora koji su za istraživanje i razvoj koji koriste najbogatije zemlje". "Takav prijedlog Komisije je paradoksalan", ocjenila je rekavši kako će, po svim analizama i procjenama, Hrvatska ostati na istom, odnosno neće joj se smanjivati sredstva.

Također je ocjenila da bez stvaranja stabilnog političkog, financijskog i pravnog sustava Hrvatske teško može očekivati dolazak velikih investicija.

Kredit za plaćanje poreza

Po riječima vlasnika i direktora tvornice lijekova Yasminka iz Vukovara Mohameda Radwana Joukhadara veliki problem poslovanju njegove tvornice predstavlja plaćanje porezih obveza prema državi koje se, kako je kazao, moraju izvršiti odmah dok istodobno, rokovi plaćanja, primjerice u vukovarskoj bolnici iznose 700, a vinkovačkoj 500 dana. "To je neshvatljivo, ali mi ne znamo što da radimo. Rokovi plaćanja bi trebali biti isti za sve", kazao je dodajući kako je njegova tvornica prisiljena dići kredit da bi platila porezne obveze prema državi dok istodobno nije uopće siguran kada će biti plaćenja dugovanja koja država ime prema tvornici Yasminka.

Govorila je i Zrinka Šesto iz vukovarske turističke agencije Danubiumtours koja je visoke poreze ocjenila najvećom preprekom u razvoju poslovanja u Hrvatskoj te kreativni direktor i suosnivač tvrtke za razvoj videoigara "Void Main" iz Osijeka Leo Tot po čijim riječima je postoje interesanti koji bi investirali u biznis u Hrvatskoj, ali očekuju da takvo ulaganje mora biti popraćeno kredibilitetom pojedinaca i sigurnim poslovnim okružjem.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙