FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europarlamentarci kritizirali nedostatak političke volje čelnika EU-a da postignu konkretne dogovore

STRASBOURG, 24. listopada 2018. (Hina) - Europski je parlament u srijedu na sjednici u Strasbourgu raspravljao o zaključcima summita Europskog vijeća održanog 17. i 18. listopada na kojemu su glavne teme bile pitanja brexita i migracija, a zastupnici su uglavnom kritizirali nedostatak političke volje čelnika zemalja EU-a da postignu dogovor i prihvate konkretne mjere za rješavanje problema.

U ime Europskog vijeća i Komisije zastupnicima su zaključke sa summita predstavili Donald Tusk i Frans Timmermans koji su ocijenili da je potrebno još vremena da se postigne dogovor o brexitu.

"Zaključili smo da je potrebno još vremena kako bi se pronašlo rješenje, stoga nema drugog načina nego da se pregovori i razgovori nastave. Čelnici su izrazili punu potporu i povjerenje u glavnog pregovarača Michela Barniera", rekao je predsjednik Europskog vijeća Tusk.

Pošto je britanska premijerka Theresa May spomenula ideju o produljenju prijelaznog razdoblja za brexit, čelnici EU-a su se složili da bi to bilo korisno, dodao je Tusk. "Siguran sam da će čelnici država članica biti spremni to razmotriti", rekao je.

Predsjednik Vijeća također je rekao da je na summitu razgovarano i o migrantskoj politici, te pitanjima unutarnje sigurnosti.

"Čelnici žele ojačati nadzor nad vanjskim granicama Europske unije i produbiti suradnju s trećim državama kako bi se spriječili nezakoniti dolasci", rekao je, dodajući da je usvojen čitav niz odluka o unutarnjoj sigurnosti. "Čelnici su posebno naglasili potrebu prihvaćanja mjera za borbu protiv kibernetičkih napada. To je posebno važno u svjetlu nadolazećih europskih izbora. Važno je zaštititi demokratsku prirodu naših izbora", rekao je Tusk.

Bilo je rasprava i o europskom proračunu, odnosno o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru, kazao je Tusk. "No, općenito govoreći, daleko smo od bilo kakvog konsenzusa", zaključio je.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Timmermans osvrnuo se na pregovore o brexitu: "Još uvijek nije ostvaren ključan napredak. Dobra volja da se postigne sporazum postoji, ali isto tako je jasno da nećemo požurivati nikakav sporazum nauštrb naših načela i dogovorenih stajališta". "Moramo nastaviti pregovarati uz dozu strpljivosti i otvorenosti", rekao je.

Eurozastupnica Francoise Grossetete, potpredsjednica kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), kazala je da je "čula sjajan predizborni govor gospodina Timmermansa". "No, vrijeme curi a situacija je ozbiljna. Samo smo nekoliko mjeseci udaljeni od europskih izbora koji se čine opasnima za budućnost Europe", rekla je Grossetete.

"Naši čelnici ne donose odluke, i dalje slušamo iste izjave o dobrim namjerama i praznim obećanjima, a sve je u međuvremenu u nekakvoj pat poziciji u Europskom vijeću", rekla je. Prema njezinu mišljenju, "što se tiče problema migracija, ne postoji solidarnost europskih zemalja i nema održivog rješenja". "Komisija je bila proaktivna, parlament je odradio veliki posao, no nema političke volje među čelnicima zemalja članica. Neke od njih pokušavaju nešto pokrenuti no previše ih povlači ručnu kočnicu", kazala je Grossetete.

Predsjednik kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) Udo Bullmann ocijenio je protekli summit EU-a "gubitkom vremena". "Moj je dojam da summit predstavlja gubitak vremena. Čelnici su se pokazali nesposobnima da unaprijede Europu i da pokažu da smo zajedno jači. To je loša slika Europe. Ne možemo si dopustiti da se još sedam mjeseci prije europskih izbora stvari tako odvijaju", rekao je Bullmann.

Nedostatak konkretnih odluka na summitu kritizirao je i predsjednik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) Guy Verhofstadt.

"Na summitu ništa nije odlučeno, ni o brexitu, ni o politici prema migracijama ni o reformama dublinskog sustava, ni o bankarskoj uniji. Što se tiče brexita, ako nema rješenja za granicu u Irskoj, onda je napredak, što se mene tiče, nula posto", rekao je Verhofstadt, dodajući međutim da ostaje optimističan."Mislim da je sporazum moguće postići u nadolazećim tjednima. On je u interesu Unije i u interesu Velike Britanije", rekao je.

Verhofstadt je također postavio pitanje je li dovoljno učinkovita ova metoda po kojoj se deset puta godišnje čelnici EU-a nađu na dvodnevnom summitu i pokušaju dogovoriti rješenja, i da se "posao posloži tako da se za vikend mogu vratiti kući".

Umjesto toga, predsjednika Tuska pozvao je da, ako nakon dva dana summita nema dogovora, zaključa čelnike zemalja EU-a u dvorani za sastanke, "bez čiste odjeće", i da ne smiju izaći sve dok ne postignu dogovor.

Dopredsjednik kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza Philippe Lamberts rekao je da europski građani imaju velika očekivanja od Europskog vijeća i čelnika 28 država članica, no da ta očekivanja nisu ispunjena. "Sastanak je bio tužan primjer neefikasnosti. Ako i postoje isprike za to što nije postignut dogovor o Brexitu, za pitanje politike prema migracijama nema isprike. Neke odluke stoje već godinama na stolu, a čelnici stalno pokušavaju odgovornost prebaciti na neke druge države", rekao je Lamberts.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙