FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeni višegodišnji arheološki radovi u središtu Vinkovaca

VINKOVCI, 9. listopada 2018. (Hina) - Na lokaciji buduće Gradske knjižnice i čitaonice u središtu Vinkovaca završena su višegodišnja arheološka istraživanja, a u tri etape – u 2011., 2015. i 2018. godini, kroz 118 radnih dana i na 2700 kvadrata, pronađeno je više od 2000 tzv. posebnih nalaza od keramike, metala, kosti, slonovače, stakla i drugog, više od tone keramike iz rimskoga doba, vrijedni keramički nalazi iz Osmanskog razdoblja kao i vremenska kapsula iz tridesetih godina 20. stoljeća, iz vremena gradnje prvotne knjižnice s popisom najvećih donatora.

"Većinu nalaza možemo datirati od 1. do 5. stoljeća, a pronađeni su u otpadnim jamama i bunarima, dok nalaza rimske arhitekture gotovo i nema što je sukladno očekivanjima jer se istražena lokacija nalazi između nekadašnjih rimskih gradskih četvrti, odnosno, nekadašnje rimske žitnice i hramskoga kompleksa na istoku do luksuzne rimske vile na zapadu", istaknuo je u utorak na konferenciji za novinare voditelj arheološkog istraživanja Hrvoje Vulić.

Među posebno vrijednim nalazima Vulić je istaknuo dva zlatna rimska novčića s likovima rimskih careva rođenih u Colonia Anrelia Cibalae (rimski naziv Vinkovaca) Valensom i Valentinijanem, pronađenih u bunaru u kojem su nađeni i posmrtni ostaci žene. O njoj će više arheolozi moći reći nakon analize posmrtnih ostataka.

"U zadnjoj sezoni istraživanja pronađen je i zlatni prsten s poludragim kamenom oniksom iz 3. stoljeća u kojem je ugraviran rimski orao", rekao je Vulić te kao kuriozitet istaknuo da su pronađeni i ostatci kostiju morskoga psa kao i školjke kamenice, što je očito bilo na meniju bogatijih žitelja Cibala i svjedoči da dobava morskih plodova u unutrašnjost Rimskog carstva nije bila problem.

Pronađeni su i mnogi predmeti od kosti i slonovače (drška ogledala), predmeti od stakla i metala te oko tonu keramike među kojima su i dijelovi posude s natpisom majstora iz današnje Njemačke koji je izradio posudu.

Povodom završetka arheoloških radova na lokaciji buduće Gradske knjižnice i čitaonice novinarima se obratio i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić te istaknuo da su i ova istraživanja pokazala kako su Vinkovci bogati arheološkim nalazima.

"Uskoro ćemo raspisati natječaj za odabira izvođača radova na izgradnji objekta knjižnice, a vjerujem da bi radovi mogli započeti s prvim danima proljetne građevinske sezone", rekao je Bosančić te dodao da će u drugoj fazi radova, iza buduće knjižnice, biti građena depandansa Gradskog muzeja s reprezentativnim prostorom za tzv. vinkovačko srebra, odnosno srebrno rimsko posuđe iz 4. stoljeća, pronađeno 2012. godine, koje se nalazi na restauraciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙