FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival prvih: Rad "Praznina doma" Nikoline Butorac dobio nagradu žirija

ZAGREB, 4. listopada 2018. (Hina) - Rad "Praznina doma" Nikoline Butorac osvojio je nagradu žirija ovogodišnjeg Festivala prvih, održanog protekloga tjedna u Zagrebu, dok je publika najboljim ostvarenjem proglasila "Ništa o svemu" Vande Jurković.

Nagrađeni rad "Praznina doma" je zvučna i prostorna instalacija kojom Nikolina Butorac, autorica video i filmskih radova te brojnih performansa i akcija, u novom mediju propituje stanovanje kao radnju i stan kao fiktivni objekt, koji si mladi u današnje vrijeme ne mogu priuštiti.

Žiri, u kojemu su bili Anja Planinčić, ravnateljica KNAP-a, domaćina Festivala; Krešimir Zubčić, sociolog i urednik na HRT-u te Sanja Baković, pjesnikinja, smatra kako je riječ o radu koji duboko problematizira nesnalaženje i nemoć u situaciji koja je nova i bez vidljivog izlaza.

"Proživljena i intimna ispovijest autorice (i njezinih prijatelja) uvodi nas u svijet zemlje u tranziciji iz jednog u drugo društveno uređenje gdje  segmenti starog društva nedostaju, a novo ne donosi rješenja bliska čovjeku", ističe se u obrazloženju.

"Pred zidom, ali ovaj put ne doma, nego nemogućnosti ostvarenja, ona svoju frustraciju i nemoć biblijski dijeli s nama lomeći jestive pregradne i nosive zidove tlocrta svoga neostvarenog sna i nudeći ih u nadi da će joj biti lakše, jednostavnije, bolje", dodaje se.

Akademsku kiparicu Vandu Jurković publika je nagradila za rad "Ništa o svemu", njezinu prvu knjigu koju je "bogata stranicama, bez boje i bez teksta", a njezin naslov precizno upućuje na sadržaj.

Autorica svoju knjigu naziva "senzacionalnom" jer se čitatelji, kako je rekla, ne moraju zamarati čitanjem, gubiti vrijeme na tekst, na argumente, činjenice, stavove, ne moraju učiti iz nje jer knjiga ne docira, ne dosađuje, ne uvjerava, ne zamara i potpuno je bezbolna, a pritom "ugodno popunjava praznu policu."

Festival prvih, smotra dostignuća umjetnika i 'neumjetnika' koji prvi put stvaraju u nekom mediju, završio je u srijedu dodjelom nagrada i izvedbom pjesme Darka Rundeka "Apokalipso".

Izveo ju je Zbor praznine, osnovan na festivalskoj radionici pjevanja Vide Manestar, pedagoginje i kantautorice, prateće vokalistice grupe Elemental. Radionica je okupila građane željne druženja i pjevanja, kako bi iskazali svoje riječi, misli i stihove na temu praznine. U skladu s temom festivala "Doba praznine" Rundekova pjesma je preimenovana u "praznina nam priča".

Šesnaesto izdanje Festivala prvih održan je od 28. rujna do 3. listopada u Centru kulture na Peščenici KNAP. Na programu je bio niz performansa, predavanja i prezentacija. Među ostalim, otvorena je skupna izložba s radovima, odabranima na natječaju, koji su se bavili temom praznine u suvremenom svijetu kada masovno korištenje društvenih mreža daje lažni osjećaj povezanosti, dok se ljudi zapravo osjećaju usamljeno i prazno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙