FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Zeljarijada" slavi 21. godišnjicu

VARAŽDIN, 17. rujna 2018. (Hina) - "Zeljarijada", glavna kulturna, gospodarska, zabavna i gastronomska manifestacija Općine Vidovec u Varaždinskoj županiji, ove godine slavi svoju 21. godišnjicu postojanja, a bogat program ovogodišnje Zeljarijade", koja će se održati od 20. do 23. rujna u Vidovcu, predstavljen je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Varaždinu. 

U četiri dana trajanja "Zeljarijada" nudi Sajam starih zanata, Gospodarski sajam i Sajam zaštićenih proizvoda, Međunarodnu smotra folklora, natjecanje u kuhanju  „Zeljarskog kotlića“, Vidovečki gibanik i spravljanje najduže sarme na svijetu pripremljene od Varaždinskog zelja.

Govoreći na konferenciji za novinare o važnosti Varaždinskog zelja za ovaj kraj, ali i za cijelu Hrvatsku, župan Radimir Čačić kazao je kako je nedavna analiza pokazala da je najpopularnije jelo u Hrvatskoj sarma dok rezultati službenog istraživanja među potrošačima kiselog zelja pokazuju da je prepoznatljivost Varaždinskog zelja na razini 40,4 posto, "daleko ispred ogulinskog i ličkog".

Dodao je da upravo zbog toga brandiranje Varaždinskog zelja, gdje ulogu ima i "Zeljarijada", mora biti nacionalno, jer proizvodnja zelja na području Varaždinske županije zadovoljava 40 posto hrvatskih potreba.

"Da bi zadržali i pojačali svoju poziciju na hrvatskom tržištu, brandiranje mora biti snažno i kvalitetno",  istaknuo je Čačić ocijenio da će ovogodišnja "Zeljarijada" sigurno biti korak naprijed u organizacijskom smislu.

Središnji dio manifestacije je u subotu u 14 sati kada će se održati službeno otvorenje te rezanje mega sarme, za koji mnogi tvrde da je najveća na svijetu.

Prema riječima predsjednika Hrvatskoga kuharskog saveza Damira Crlenog, za pripremu rekordne sarme trebat će tri dana, 22 tisuće listića kiselog zelja, a na pripremi i kuhanju radit će 30-ak kuhara.

Sajam starih zanata, gospodarski i sajam zaštićenih proizvoda počinje u subotu od 9 sati. Istog dana od 17 sati održat će se Županijska smotra izvornog folklora te Međunarodna smotra folklora koja se nastavlja i u nedjelju. Istoga dana održat će se i mimohod KUD-ova i konjskih zaprega. Manifestacija u svom programu nudi i nekoliko koncerata.

"Zeljarijada" ove godine ima prvi put partnere, a to su općine Vinica, Maruševec i Petrijanec.

"Uspjeli smo ove godine 'Zeljarijadu' podići na viši nivo, odnosno izaći s njome izvan granica Općine Vidovec zahvaljujući uključenju varaždinskog župana Radimira Čačića i njegove posebne savjetnice Natalije Martinčević. Ona postaje županijski projekt, a uskoro sigurno i nacionalni",  izjavio je načelnik općine Bruno Hranić.

Inače, Općina Vidovec nadaleko je poznata upravo po uzgoju i proizvodnji Varaždinskog zelja koje ima oznaku izvornosti na razini Europske unije od listopada prošle godine. Naime, tada je Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji jednoglasno podržao upis naziva „Varaždinsko zelje“ u Registar zaštićenih oznaka izvornosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙