FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Voćari očekuju urod od 100 tisuća tona jabuka

POPOVAČA, 13. rujna 2018. (Hina) - Ukupna bruto proizvodnja jabuka ove će godine iznositi oko 100 tisuća tona, od čega će između 60 i 70 posto biti prve klase, rekao je u četvrtak predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota.

Očekuje se i da će oko 15 tisuća tona ekstra klase završiti u izvozu, rekao je Markota na sastanku u organizaciji Hrvatske voćarske zajednice o aktualnom stanju hrvatskoga voćarstva, održanom u prostorima tvrtke Vrtovi voća u Katoličkom Selišću.

Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu, kada je na urod pogubno utjecao mraz, povećala proizvodnju koja je lani iznosila 50 tisuća tona.

Izneseni su i podaci kako će Europa u 2018. imati urod od 12,6 milijuna tona, od čega su 4,5 milijuna tona jabuke iz Poljske, pa će, kako je rečeno, poljski izvoz značajno utjecati na domaće tržište.

Markota je istaknuo kako su problem i akcijske prodaje. Naime, kako je rečeno, pojedini trgovački lanci odmah su krenuli s akcijskim prodajama i tako ruše cijenu. Voćari su kazali i kako je prejaka dominacija trgovačkih lanaca.

Istaknuli su kako hrvatsko voćarstvo ima ogroman potencijal, ali zbog niza problema iz prošlosti i loših poljoprivrednih politika nije konkurentno.

Smatraju i kako je nužan partnerski odnos proizvođača, otkupljivača i trgovačkih lanaca. Smatraju i da se zbog jačanja pregovaračke moći moraju bolje organizirati.

Najavljuju da su spremni i na druge oblike pritiska, ako se stanje na tržištu jabuka za vrijeme berbe ne stabilizira u odnosima s trgovcima i otkupljivačima. Podsjećaju pritom na akcije proizvođača jagoda koji su dijelili svoj urod prosvjedujući protiv dampinških cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙