FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suša u Europi: Komisija predstavila dodatne mjere za pomoć poljoprivrednicima

ZAGREB/BRUXELLES, 30. kolovoza 2018. (Hina) - S obzirom na teškoće koje je europskim poljoprivrednicima prouzročila ovoljetna suša, Europska unija odobrit će dodatnu fleksibilnost kako bi se poljoprivrednicima olakšalo osiguravanje dostatne hrane za životinje, priopćeno je u četvrtak iz Bruxellesa.

Europska komisija predstavila je u četvrtak dodatni paket mjera kojima je cilj povećati dostupnost izvora krmiva za stoku, što je jedan od glavnih izazova s kojim se suočavaju poljoprivrednici pogođeni sušom.

Paketom se dopunjuju mjere već najavljene početkom kolovoza.

„Komisija je brzo reagirala na prve znakove ekstremnih klimatskih događaja te nastavljamo pomno pratiti situaciju. U kontaktu sam s ministrima iz pogođenih država članica i zajedno procjenjujem adekvatnost već pokrenutih mjera. Danas pokrećemo i dodatne mjere koje bi europskim poljoprivrednicima trebale olakšati situaciju glede nestašice hrane za životinje. Pozdravljam pomoć koju je više država članica nedavno najavilo za poljoprivredni sektor te ću nastaviti raditi s njima kako bi u potpunosti iskoristile dostupne mogućnosti, osobito u okviru zajedničke poljoprivredne politike“, izjavio je povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan.

Nova izuzeća uključuju, primjerice, mogućnost uzimanja u obzir zimskih usjeva koji se obično siju na jesen za žetvu/ispašu kao postrnih usjeva (postrni usjevi siju se u ljeto, a dozrijevaju u jesen), što je zabranjeno po sadašnjim pravilima, ako su namijenjeni za ispašu/proizvodnju krmiva, mogućnost sijanja postrnih usjeva kao čistih usjeva (a ne mješavine usjeva kako je sada propisano) ako su namijenjeni ispaši/proizvodnji krmiva te mogućnost skraćenja minimalnog osmotjednog razdoblja za postrne usjeve kako bi se omogućilo poljoprivrednicima da na vrijeme posiju zimske usjeve nakon postrnih usjeva. 

Komisija je početkom kolovoza već najavila da će poljoprivrednici moći primiti do 70 posto izravnih plaćanja i 85 posto plaćanja za ruralni razvoj već od sredine listopada ove godine umjesto da čekaju do prosinca kako bi popravili svoju financijsku situaciju.

Po postojećim pravilima, potpora poljoprivrednicima može iznositi do 80 posto štete izazvane sušom, ako su ispunjeni određeni uvjeti.

Naknada za štetu može se odobriti i bez prijave i kontrole Komisije (de minimis potpore).

Države članice mogu odobriti potporu od 15.000 eura po poljoprivredniku kroz tri godine.

Današnji prijedlozi izneseni su državama članicama na sastanku odbora. Glasanje se očekuje tijekom sljedećih dana, a službeno donošenje krajem rujna. Mjere će se primjenjivati retroaktivno. Komisija je u kontaktu sa svim državama članicama kako bi do 31. kolovoza prikupila ažurne informacije o posljedicama suše, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙