Sos od paradajza, vrbovečka pera, gibanice samo su dio raznovrsne ponude lokalnih gastronomskih specijaliteta kojima će Vrbovčani svoje goste podsjetiti na to kaj su jeli naši stari.
Osim jela i pića spravljenih po starinskim recepturama, za posjetitelje je organiziran i bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, radionice i izložbe, kazališne predstave i sportska natjecanja, najavljuje Zagrebačka županija, tradicionalni pokrovitelj manifestacije koja se, u organizaciji Turističke zajednice Vrbovca, svečano otvara u subotu, 25. kolovoza na ljetnoj pozornici u Gradu.
Prije formalnog otvorenja, posjetitelji će, već od petka poslijepodne, imati priliku na gradskim trgovima vidjeti i kušati jela i vina vrbovečkog kraja. Udruge žena te vinara i vinogradara organiziraju izložbu i degustaciju jela i vina „Miriše na domaće“ te „Kaj su pili naši stari“.
U vrbovečkoj Likovnoj galeriji otvara se izložba „Kak' se negdar na Bistricu išlo“ autorica Ljiljane Stanko i Zdenke Bartol, dok će se u pošti Vrbovec upotrebljavati poseban, prigodni žig Kaj su jeli naši stari – Vrbovečka pera.
Vrbovečka pera tradicijski je proizvod toga kraja, jelo se radi od dizanog tijesta, razvaljanog u krug promjera 30 do 40 cm, puni domaćim svježim sirom s vrhnjem i jajima. Služi se narezana na kriške, pa je zbog oblika nerjetko zovu i "hrvatska pizza".