FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Opatiji otvoren 16. Liburnia Film Festival

OPATIJA, 20. kolovoza 2018. (Hina) - Najstariji festival hrvatskog dokumentarnog filma, 16. Liburnia Film Festival, u ponedjeljak navečer je otvoren na opatijskoj Maloj ljetnoj pozornici, a publika će do 24. kolovoza moći vidjeti 28 dokumentaraca, od kojih se 18 natječe za sedam festivalskih nagrada.

 Moto ovogodišnjega festivala, na kojemu će biti pet svjetskih i tri hrvatske filmske premijere, je „Gledaj glasno!“, a organizatori iz udruge Liburnia Film Festival, Restart i Delta kažu kako njime 'žele ukazati na društvenu regresiju u Hrvatskoj i potrebu da se na nju reagira'. Stoga su u programu najavljeni i filmovi koji se bave problematičnim dijelovima hrvatske svakodnevice.

Festival je počeo projekcijom filma Anje Kofmel “Chris the Swiss”, nastalog u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finaskoj koprodukaciji. Autorica u filmu istražuje ubojstvo švicarskog novinara Christiana Wurtenburga 1991. u Slavoniji.

Nakon tog filma najavljene su dvije svjetske premijere - “Meso” Elvisa Lenića, kratkometražni film o značenju mesa kao prehrambene namirnice i “Neželjeni stanar” Nike Obučine o birokratskoj borbi bivšeg radnika tvornice Kamensko za zadržavanje stana.

Svjetske premijere imat će i film "Bebe Na Vole" o indie-blueseru Adamu Semijalcu Vladmira Gojuna, "Lijek" Ane Opalić o odnosu autorice sa svojom majkom i "Zabava" Bojana Mrđenovića s osobnim viđenjem Zrća.

Hrvatsku premijeru imat će hrvatsko-nizozemska koprodukcija "90 sekundi u Sjevernoj Koreji" Ranka Paukovića i "Okupirani bioskop" srpske redateljice Senke Domanović, nastao u koprodukciji s hrvatskim Nukleus filmom.

 Najavljeni su i "Dani ludila" Damjana Nenadića, film Igora Bezinovića "Lovettovi", ekperimentalni dokumentarac Leona Rizmaula "Zaboravljeni u stroju",  film "Josipa, volim te" Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića i drugi filmovi.

Među humorističnim filmovima na programu su "Slatko od ništa" Borisa Mitića, film Vlatke Vorkapić "Pusti Dobre, pusti" i "Precijenjena dramaturgija" Sunčice Ane Veldić.

U sklopu festivala najavljen je razgovor, kojega će  Boris Ružić voditi  s redateljicom Vlatkom Vorkapić i producenticom Moranom Komljenović, o posljedicama tranzicijske pljačke i borbi protiv nje.

Liburnia Film festival bit će zatvoren projekcijom nagrađivanog filma „Srbenka“, koji dokumentira postupak nastanka kazališne predstave "Aleksandra Zec" u Rijeci te mladu glumicu i njezino mjesto u društvu kao pripadnice nacionalne manjine, a prije filma razgovor s redateljem Nebojšom Slijepčevićem i producenticom Vanjom Jambrović moderirat će riječki redatelj Igor Bezinović.

O nagradama za najbolji film, režiju, fotografiju, montažu, dizajn zvuka i najbolji regionalni film odlučivat će peteročlani međunarodni žiri, u kojemu su izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe Hanka Kastelicová, slovenski redatelj Matjaž Ivanišin, redatelj Dean Lalić, montažerka Sandra Bastašić i filmski teoretičar Boris Ružić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙