FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA: Energetski zakoni usklađuju se s EU-ovim smjernicama

ZAGREB, 5. srpnja 2018. (Hina) - Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor uputila konačne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i Zakona o tržištu električne energije, kojima se ti akti usklađuju s EU-ovim smjernicama.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti uredit će se neovisnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (Here) i osigurati joj neovisnost u radu, rekao je resorni ministar Tomislav Ćorić.

Agencija mora imati mogućnost donošenja autonomnih odluka povezanih sa svim relevantnim regulatornim pitanjima kako bi unutarnje tržište energije funkcioniralo ispravno i potpuno neovisno o bilo kojim drugim javnim ili privatnim tijelima uključujući i vladu, dodao je. 

Izmjene i dopune Zakona o tržištu električne energije uz ostalo donose obvezu operatora prijenosnog sustava i vlasnika operatora prijenosnog sustava vezanu uz čuvanje povjerljivosti komercijalno osjetljivih informacija, a precizira se i pravo proizvođača da električnu energiju za potrebe crpnog (pumpnog) rada reverzibilne hidroelektrane nabavlja na veleprodajnom tržištu.

Propisuje se i obveza operatora prijenosnog sustava za izradu i objavu pravila za upravljanje zagušenjem unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava, a HERA se određuje kao jedino nadležno tijelo za davanje ili odbijanje suglasnosti na pravila koje donosi operator prijenosnog sustava.

Vladin prijedlog donosi i odredbe o izdavanju jedinstvenog računa samo krajnjim kupcima iz kategorije kućanstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙