FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riječka ljetna kulturna zbivanja objedinjavaju se pod nazivom "Ljeto u prijestolnici"

RIJEKA, 13. lipnja 2018. (Hina) - Kulturna događanja, festivali i druge manifestacije koje se tijekom ljeta održavaju u Rijeci prvi put će se ove godine objediniti pod zajedničkim nazivom "Ljeto u prijestolnici", kao predprogrami projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, rečeno je na konferenciji za novinstvo održanoj u srijedu u Rijeci. 

Kako je kazao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, inicijativa objedinjavanja ljetnih programa postoji već nekoliko godina, te se sad otvorila prilika da se okupe u okviru predprograma EPK. 

Direktorica tvrtke Rijeka 2020, koja upravlja projektom EPK, Emina Višnić, kazala je da "Ljeto u prijestolnici" počinje 15. lipnja, prvim događanje iz ciklusa Furioza te događanjem Delta otvoreno. Ciklus Furioza se razvija u okviru programskog pravca Kuhinja a sastoji se od niza koncerata samostalnih glazbenica ili bendova čije su članice žene, različitih glazbenih izraza, od post-punka do techna. Prve večeri nastupit će ženski bend Punčke na prostoru Delte, pred zgradom u kojoj je trenutno sjedište Rijeka 2020. Tog dana će se prirediti i program Delta otvoreno, u kojoj će se moći razgovarati s umjetnicima i drugim korisnicima prostora te zgrade, a priredit će se i predstave, projekcije, izložbe i predavanja.

Ljetno Art-kino rad počinje 15. lipnja projekcijama na otvorenom.  Drugi festival za djecu "Tobogan" počet će 27. lipnja a do 8. srpnja će obuhvatiti niz radionica, predstava, projekcija igranih i animiranih filmova. Za otvaranje je najavljen spektakl "Insects Invasion" u središtu Rijeke, s robotiziranim insektima veličine nekoliko metara.   

"Ljeto u prijestolnici" obuhvaća i festival Riječke ljetne noći, od 28. lipnja do 18. srpnja. Otvaraju se gostovanjem Slovenskog mladinskog gledališča s predstavom "Republika Slovenija", dijela predprograma programskog pravca Doba moći EPK u Rijeci. Najavljuje se niz komornih koncerata na otvorenom, performans, odnosno izložba Vlaste Delimar.

I manifestacija "Ljeto na gradini", koja se održava 13. put, dio je "Ljeta u prijestolnici". Program se održava na Trsatskoj gradini, tijekom srpnja i kolovoza te se sastoji od 18 programa s više od 250 izvođača. Riječ je o koncertima, predstavama i konceptualnim programima. 

MMSU Rijeka priredit će seriju umjetničkih instalacija na raznim lokacijama u javnom prostoru Rijeke pod nazivom "Spajalica", u okviru programskog pravca Slatko i slano ugostit će se krajem srpnja mladi arhitekti na skupu EASA gdje će njih oko 500 istraživati mogućnosti urbanih intervencija, prvenstveno na području Delte te prostora u središtu grada uz more. 

Multidisciplinarni projekt Sailor Sweet&Salt Festival, temeljen na glazbeno-scenskom performansu Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta, priredit će se 27.i 28. srpnja. Okosnicu festivala čini taktilno-zvučna instalacija postavljena na obali, a u glazbenom programu nastupit će Darko Rundek i Ekipa, Urban & 4, Mr Lee & IvaneSky i drugi. 

Najznačajniji koncert ovoga ljeta u Rijeci je nastup grupe Calexico 13. kolovoza u prostoru Exportdrva na Delti. Kao predgrupa nastupit će riječki bend My Buddy Moose . "Ljeto u prijestolnici" zaključit će festival Porto Etno, na kojem predstavnici različitih nacija predstavljaju svoju kulinarsku tradiciju uz odgovarajuću glazbenu podlogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙