FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Volonterska akcija Boranka za pošumljavanje opožarenih područja

SPLIT, 7. lipnja 2018. (Hina) - Savez izviđača Hrvatske, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Hrvatske šume i Veleposlanstvo Kanade najavili su u četvrtak najveću volontersku akciju pošumljavanja opožarenih područja u Hrvatskoj - Boranku.

 Volonterska akcija započet će u jesen i trajati osam vikenda, u njoj će sudjelovati tisuće volontera koji će saditi stabla i tako obnoviti opožarena područja diljem zemlje.
 
 Samo lani u Dalmaciji je zabilježeno 218 požara u kojima je izgorjelo 34 tisuće hektara državnih površina, a iste je godine sanirano 168 hektara.
 
 Akcija Boranka najavljena je na Zvjezdanom selu Mosor, gdje je predsjednik Saveza izviđača Hrvatske Željko Roglić novinarima izjavio kako će u toj akciji osim izviđača i HGSS-ovaca sudjelovati i planinari, branitelji, članovi vatrogasnih društava te svi ostali koji se žele priključiti.
 
 Kako se očekuje, u rujnu će prvo započeti s edukacijama jer netko tko jednom posadi drvo drugačije se odnosi prema prirodi, poručio je Roglić i dodao da će se opožarena područja pošumljavati tijekom listopada i studenoga.
 

 Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk prisjetio se prošlogodišnjeg velikog požara u svojoj zemlji, gdje je bilo opožareno 1,2 milijuna hektara zemljišta, ili petina Hrvatske. Upozorio je da zbog klimatskih promjena sve na planeti očekuju još gore situacije, zbog čega svi moramo napraviti maksimalne napore da na to utječemo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙