FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eurobarometar: slaba percepcija neovisnosti hrvatskog pravosuđa

BRUXELLES, 30. svibnja 2018. (Hina) - Samo 23 posto anketiranih u Hrvatskoj ima vrlo dobro ili prilično dobro mišljenje u pogledu neovisnosti sudova i sudaca, pokazuju rezultati Eurobometra na temu percipirane neovisnosti pravosudnih sustava u Europskoj uniji.

 Europska komisija je početkom ovoga tjedna objavila pregled stanja pravosuđa u Europskoj uniji za 2018. godinu u kojem se usporedno izlažu pokazatelji neovisnosti, kvalitete i učinkovitosti pravosudnih sustava država članica.
 Tom prigodom objavljeni su i rezultati Eurobarometra o percipiranoj neovisnosti pravosudnih sustava.
 U 17 zemalja članica najmanje 50 anketiranih smatra neovisnost pravosuđa dobrom. Najviše ih je u Danskoj, gdje 87 posto obuhvaćenih istraživanjem ima pozitivno mišljenje o neovisnosti pravosuđa, zatim u Finskoj, 82 posto te Austriji 81 posto. 
 S druge strane, najmanje povjerenja u neovisnost pravosuđa imaju Hrvati - samo 23 posto ih ima dobro ili prilično dobro mišljenje u pogledu neovisnosti pravosuđa, zatim Slovaci 29 posto te Bugari 30 posto.
  Čak 69 posto anketiranih u Hrvatskoj ima loše ili vrlo loše mišljenje o neovisnosti sudova i sudaca, što je najviše u EU-u.
  U pregledu stanja u području pravosuđa navodi se da Hrvatska, prema podacima iz 2016., zajedno sa Slovenijom ima najveći broj sudaca na sto tisuća stanovnika - 46. Najmanje ima Irska 3,5 te Danska 6,5 sudaca na sto tisuća stanovnika. 
 Hrvatski sudovi imaju i najveći broj neriješenih predmeta od 21 zemlje koje su dostavile podatke. Hrvatski suci imaju 7,5 neriješenih prvostupanjskih predmeta na sto stanovnika, dok je 2010. bilo deset neriješenih predmeta.
 Što se tiče trajanja sudskih procesa u prvostupanjskoj fazi u građanskim i trgovačkim predmetima, Hrvatska je četvrta po redu s 364 dana za donošenje prvostupanjskih odluka. Najdulje traju u Grčkoj, 670 dana, Italiji, 514 dana, Malti 432 dana.
 Kada je riječ o upravnim predmetima vidljiv je veliki napredak. Od 2010. godine kada je za rješavanje upravnih postupaka trebalo prosječno 825 dana, 2016. godine u Hrvatskoj je to skraćeno na 319 dana.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙