FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRORAČUN EU-a: niz prijedloga za sljedeći višegodišnji proračun, za Erasmus dvostruko više sredstava

BRUXELLES, 30. svibnja 2018. (Hina) - Europska komisija je u srijedu predstavila niz zakonodavnih prijedloga vezanih za sljedeći višegodišnji proračunski okvir za razdoblje od 2021. do 2027., među kojima za program studentske razmjene Erasmus predlaže udvostručenje sredstava.

 Osim prijedloga za Erasmus, Komisija je objavila i prijedloge za novi Socijalni fond, zatim za Fond za prilagodbu globalizaciji i fond za Pravosuđe, prava i vrijednosti te za program Kreativna Europa.

 ERASMUS

Komisija je za  popularni program studentske razmjene Erasmus predložila dvostruko više sredstava u sljedećem višegodišnjem proračunu u odnosu na sadašnji.

U sadašnjem višegodišnjem financijskom okviru od 2014. do 2020. za Erasmus je predviđeno 14,7 milijardi eura. U sljedećem od 2021. do 2027. Komisija predlaže 30 milijardi, od čega bi 25,9 milijardi eura bilo namijenjeno za obrazovanje i osposobljavanje, 3,1 milijarda eura za mlade, a 550 milijuna eura za sport.

S dvostruko više sredstava namjerava se proširiti program Erasmus na puno veći broj korisnika, čak 12 milijuna ljudi, što je tri puta više nego u sadašnjem dugoročnom proračunu.

"Ovo je daleko najveće povećanje sredstava koje smo predložili za program u proračunu EU-a. Moramo biti odvažni. Programom će se poduprijeti velike ambicije za osnaživanje mladih, stvaranje europskog područja obrazovanja i jačanje našeg europskog identiteta. Pozivam države članice i Europski parlament da nam pruže potporu i osiguraju da možemo izgraditi najbolju budućnost za naše građane", izjavio je povjerenik za kulturu, obrazovanje, mlade i sport Tibor Navracsics.

Osim studenata u sustavu visokog obrazovanja, program bi se proširio na učenike, pripravnike, nastavnike, predavače, osobe koje rade s mladima, sportske trenere, polaznike strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te osoblje u obrazovanju odraslih, uključujući one koje sudjeluju u inicijativi ErasmusPro.

Prijedlog za program Erasmus dio je poglavlja „Ulaganje u ljude” prijedloga dugoročnog proračuna EU-a koji je Komisija iznijela 2. svibnja 2018.
Sadašnji program Erasmus+ s proračunom od 14,7 milijardi eura provodi se od 2014. do 2020. Otkako je pokrenut 1987. programom Erasmus pružena je potpora više od devet milijuna studenata, polaznika, naučnika i volontera.

PROGRAM KREATIVNA EUROPA 

Komisija je u srijedu također predstavila proračunski prijedlog za program Kreativna Europa, kojim se podupiru europski kulturni i kreativni sektor te audiovizualno stvaralaštvo.

Prijedlog novog programa Kreativna Europa dio je poglavlja „Ulaganje u ljude” iz prijedloga dugoročnog proračuna EU-a. Njegov je glavni cilj promidžba europske kulture koja doprinosi stvaranju europskog identiteta.

Tim novim programom ujedno će se ojačati položaj građana jer će se promicati i štititi temeljna prava i vrijednosti te stvarati prilike za angažman i demokratsko sudjelovanje u političkom i civilnom društvu.

Komisija predlaže da se sredstva za taj program povise na 1,85 milijarda eura, od čega 1,081 milijarda eura za financiranje audiovizualnih projekata, 609 milijuna eura za promidžbu europskog kulturnog i kreativnog sektora te 160 milijuna eura za kulturni i medijski sektor, što uključuje suradnju u području kulturne politike i poticanje slobodnog, raznolikog i pluralističkog medijskog okruženja te podupiranje kvalitativnog novinarstva i medijskog opismenjivanja.

NOVI SOCIJALNI FOND, FOND ZA PRILAGODBU GLOBALIZACIJI I FOND ZA PRAVOSUĐE PRAVA I VRIJEDNOSTI

Za sljedeći dugoročni proračun EU-a Komisija za predlaže daljnje jačanje socijalne dimenzije Unije s pomoću obnovljenoga Europskoga socijalnog fonda ("Europski socijalni fond plus” (ESF+) te jačega i učinkovitijega Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF).

Europski socijalni fond je već 60 godina glavni instrument za ulaganje u ljude. Za njega je namijenjeno 101,2 milijarde eura. Zemlje članice će morati četvrtinu sredstava koje dobiju iz toga fonda namijeniti za socijalnu uključenost, a 10 posto za zapošljavanje mladih one države članice s velikim brojem mladih koji nisu zaposleni, ne školuju se i ne osposobljavaju.

Novi Europski socijalni fond plus spojit će s niz postojećih fondova i programa. Riječ je o  Inicijativi za zapošljavanje mladih (YEI), Fondom europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), Programom za zapošljavanje i socijalne inovacije te Zdravstvenim programom EU-a.

Europski fond za prilagodbu globalizaciji revidirat će se kako bi se moglo učinkovitije intervenirati radi potpore radnicima koji su izgubili radna mjesta. Trenutačno radnici mogu dobiti potporu iz Fonda kad su njihova otpuštanja uzrokovana promjenama u tokovima svjetske trgovine ili posljedicama financijske ili gospodarske krize. Novim se pravilima uzimaju u obzir novi izazovi na tržištu rada pa se potpora može dobiti i na temelju drugih razloga za restrukturiranje kao što su automatizacija i digitalizacija. Komisija predlaže da se proširi korištenje fonda za prilagodbu globalizaciji, pojednostavi postupak odobravanja sredstava i povisi godišnje ograničenje sa 150 na 225 milijuna eura.

Komisija predlaže i uspostavu novog fonda za Pravosuđe, prava i vrijednosti, koji će uključivati programe Prava i vrijednosti te Pravosuđe. Predloženo je da se za taj fond dodijele proračunska sredstva od 947 milijuna eura tijekom sedam godina, od čega su 642 milijuna eura namijenjena programu Prava i vrijednosti, a 305 milijuna eura programu Pravosuđe.

"U doba kad se europska društva suočavaju s ekstremizmom, radikalizmom i podjelama, važnije je nego ikad prije promicati, jačati i braniti pravdu, prava i vrijednosti EU-a. Primjerice, tim programom pridonijet će se borbi protiv nejednakosti i diskriminacije, boljoj zaštiti djece te pravosudnoj suradnji radi učinkovitijeg suzbijanja kaznenih djela i terorizma", navodi Komisija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙