FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje 27. obljetnice Hrvatske vojske i Dana HKoV-a

ZAGREB, 24. svibnja 2018. (Hina) - Dvadeset sedma obljetnica ustrojavanja Oružanih snaga (OS RH), Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježit će se nizom događanja od petka, 25. svibnja do ponedjeljka 28. svibnja, priopćeno je iz MORH-a.

Program obilježavanja 27. obljetnice OS RH počinje će u petak 26. svibnja Danom otvorenih vrata Oružanih snaga RH, i to u vojarnama: ''204. brigade HV'' u Vukovaru, 5. gardijske brigade ''Slavonski sokolovi'' u Vinkovcima, 3. gardijske brigade ''Kune'' u Đakovu,  "132. brigade Hrvatske vojske“ u Našicama, ''Bilogora'' u Bjelovaru, ''Pukovnik Predrag Matanović'' u Petrinji, ''Eugen Kvaternika" u Gospiću, ''Benkovac“ u Benkovcu, ''Kralj Zvonimir'' u Kninu, ''126. brigade HV'' u Sinju, u gradskom parku u Slunju, gradskoj luci Split (zapadna obala) te u gradskoj luci Pula.

U subotu, 26. svibnja prigodni program će se održati u središtu Zagreba te na ŠRC Jarun. Počet će koncertom Orkestra OS RH na Zrinjevcu u 9,30 sati te na Trgu P. Preradovića u 10,15 sati. Na Trgu Sv. Marka u 10,30 sati je Velika smjena straže, a nakon toga na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno zaštitna bojna prikazat će ceremonijalne radnje, a Orkestar OS RH održati koncert. Na Jarunu je od 10 sati dvodnevni taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a građanima će sedijeliti vojnički grah u 13 i u 17 sati. U 18 sati je generalna proba dijela nedjeljnog letačkog programa.

U nedjelju prijepodne, 27 svibnja izaslanstva MORH-a i OSRH polagat će vijence i svijeće, a u 11 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu služit će se Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu. Uz taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme na Jarunu u 18 sati ispaljivanjem počasnih plotuna počinje prigodni program koji se nastavlja padobranskim skokovima, atraktivnim vojno akrobatskim programom Počasno-zaštitne bojne, pokaznom vježbom Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga te preletom borbenog aviona MiG 21 i nastupom akrobatske grupe "Krila Oluje".

U ponedjeljak, 28. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održat će se svečana akademija s početkom u 12 sati, priopćeno je iz MORH-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙