FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU otvara pregovore o slobodnoj trgovini s Australijom i Novim Zelandom

BRUXELLES, 22. svibnja 2018. (Hina) - Vijeće EU-a dalo je u utorak odobrenje za početak pregovora o slobodnoj trgovini s Australijom i Novim Zelandom te donijelo odluku koja će bitno otežati mogućnost blokade sporazumma o slobodnoj trgovini tijekom ratifikacije u nacionalnim i regionalnim parlamentima.

Ministri zemalja članica zaduženi za trgovinu odobrili su u utorak mandat Europskoj komisiji da započne pregovore o slobodnoj trgovini s Australijom i Novim Zelandom.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je nakon toga da "izolacija od svijeta nije dobra ni za posao ni za svjetsko gospodarstvo".

Europska unija je treći trgovački partner Australije. Prošle godine njihova trgovačka razmjena dosegnula je 47,7 milijardi eura. EU ostvaruje suficit u trgovini s Australijom u iznosu od 21 milijardu eura.

Trgovina s Novim Zelandom prošle godine dosegnula je 8,7 milijardi eura, a EU drugi trgovački partners Novog Zelanda, nakon Australije.

Ministri su donijeli još jednu odluku koja bitno mijenja pristup EU-a prema zaključivanju budućih trgovačkih sporazuma.

Taj novi pristup trebao bi onemogućiti nacionalnim ili regionalnim parlamentima u državama članicama da blokiraju sporazume o trgovini o kojih su vođeni iscrpni razgovori.

Prije dvije godine, regionalni parlament Valonije, južne  belgijske pokrajine, blokirao je ratifikaciju sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom (CETA).

Odluka Vijeća EU-a donesena je nakon odluke suda EU-a iz svibnja 2017. Tom odlukom sud je razjasnio nadležnosti Unije i država članica u trgovačkim pitanjima.

Sud je utvrdio da velika većina sadržaja sporazuma o slobodnoj trgovini spada u isključivu nadležnost Unije, a ne država članica. Iznimka je jedino pitanje investicija koje ostaje u nadležnosti i država članica.

Europska komisija će stoga ubuduće predlagati razdvajanje trgovačkih sporazuma na dva dijela: jedan koji se odnosi na trgovinu i za čiju ratifikaciju će trebati samo potvrda Europskog parlamenta, a drugi dio bit će sporazum o investicijama koji će se i dalje trebati ratificirati u svim parlamentima u državama članicama.

Međutim, odluku o razdvajanju sporazuma i dalje će donositi države članice i to  od slučaja do slučaja, ovisno o sadržaju tih sporazuma.

Ratifikacija sporazuma o slobodnoj trgovini u EU-u do sada je trajala iznimno dugo. Primjerice, četiri i pol godine trebalo je za ratifiakciju sporazuma s Južnom Korejom.

Osim toga, sporazumi o slobodnoj trgovini nailaze na sve veći otpor u zemljama članicama, gdje populističke stranke vode kampanju protiv slobodne trgovine optužujući je za sve lošiji položaj građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙