FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni dan muzeja na temu hiper-povezanih muzeja

ZAGREB, 17. svibnja 2018. (Hina) - Stotinjak muzeja u šezdeset gradova diljem Hrvatske obilježit će u petak, 18. svibnja, Međunarodni dan muzeja koji se ove godine održava na temu "Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika".

"Muzeji su svjesni da živimo u digitalnom dobu koje nam nameće sasvim drugačiji oblik komunikacije među muzejima, ali i komuniciranja baštinskih sadržaja", rekla je voditeljica projekta Tončika Cukrov, u ime Muzejskog dokumentacijskog centra koji organizira manifestaciju proteklih 38 godina.

Na konferenciji za novinare najavila je da će muzeji ove godine pokazati što kreativno nude u interpretacijskom i prezentacijskom smislu, kao i u korištenju novih tehnologija, od računala i pametnih telefona do društvenih mreža, kako bi se posjetitelj osjećao ugodno, zabavljeno i educirano, da ga sadržaj zainteresira iako nije stručnjak.

"Danas više ne možemo reći da je muzej hram kao nekada, digitalno doba je stavilo nove izazove pred nas i muzeji se obraćaju suvremenom posjetitelju, publici koja je potpuno drugačija nego što je bila ranije", istaknula je.

Hiper-povezanost muzeja je termin koji u posljednjih petnaestak godina označava komunikaciju digitalnog doba, gdje su muzeji aktivni u društvu i mjesto su inkluzije za kulturne, obrazovne i socijalno-komunikacijske potrebe korisnika.

Na Međunarodni dan muzeja posjetitelji će, uz besplatan ulaz,  imati priliku saznati, među ostalim, kako napraviti animaciju s poznatim povijesnim likovima iz prošlosti Hrvatske, kako 'lađariti' u muzeju, koje se kratke priče s audio vodiča o lokalitetu rijeke Ljuta u Konavlima mogu preslušati na osobnom telefonu ili tabletu, što rade migranti u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla", koji su novi pristupi u komunikaciji hrvatske književne baštine te zašto su muzeji izašli na ulicu.

U skladu s temom Muzejski dokumentacijski centar će objaviti svoje nove mrežne stranice "Književna baština u muzejima" s vodičem kroz muzeje i zbirke koji posjeduju pojedine predmete ili pak cjelovite ostavštine književnika.

Korisnicima će u imaginarnom virtualnom muzeju moći razgledati petstotinjak različitih predmeta 261 književnika, unutar 602 muzeja i srodnih baštinskih ustanova, kao i popis petstotinjak referenci o različitim publikacijama, izložbama i projektima kojima je književna baština promovirana.

Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu organizira radionicu izrade animiranog filma tehnikom stop animacije na temu ilustriranih povijesnih osoba za najmlađu publiku. Radionica počinje izradom scenarija, povezan je s aktualnom izložbom "Nedostupna baština" i temelji se na ilustracijama koje je za izložbu napravio Milan Trenc.

Muzeji i galerije Konavala predstavit će audio vodič s kratkim pričama o lokalitetu rijeke Ljuta, koji je moguće preslušavati s osobnih telefona ili preko tableta koji se posuđuju na samom lokalitetu. Organizirat će i šetnju lokalitetom uz slušanje audio vodiča.

Muzej Lapidarium iz Novigrada donosi tri izložbe koja je svaka za sebe usmjerena na čovjeka i njegov život u obilju i u virtualnom dijalogu - "AKT Barbara Luisi", "Feat Treatt" i "Grčki dnevnik" Bojana Mrđenovića i Stipana Tadića.

Tehnički muzej "Nikola Tesla" predstavlja na taj dan projekt "Nikola Tesla. Migrant", koji je osmišljen s ciljem da se taj zagrebački muzej pozicionira kao mjesto interkulturalnog dijaloga i susreta te okuplja sve one koji doprinose razvoju i distribuciji tehnoloških inovacija kojima se nastoji ublažiti aktualna izbjeglička i humanitarna kriza.

Organizira i tribinu na temu "Tehnologija i migranti/izbjeglice" na kojoj će se govoriti o tome u kojoj mjeri migranti i izbjeglice utječu na razvoj tehnologije, bi li tehnološki razvoj bio isti bez njih i u kojoj im mjeri tehnologija pomaže ili odmaže.

U aktualnom 'tjednu muzeja', kada se obilježava i Europska noć muzeja, traje i manifestacija "Muzeji izvan muzeja" u kojoj sudjeluju Hrvatski prirodoslovni muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej "Nikola Tesla" te 23. Edukativno-muzejska akcija Hrvatskog muzejskog društva "Lađa", kojoj je ove godine domaćin Gradski muzej Karlovac.

Detaljan program manifestacije nalazi se na web stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙