FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radoš poziva hrvatske vlasti da omoguće proizvodnju biogoriva u zemlji

ZAGREB, 14. travnja 2018. (Hina) - Hrvatska mora prilagoditi zakonski okvir i omogućiti proizvodnju biogoriva koje se trenutačno u zemlji uopće ne proizvodi nego se uljanu repicu izvozi u Italiju i tamo prerađuje, poručuje eurozastupnik Jozo Radoš, priopćeno je iz njegova ureda.

Zastupnik u Europskom parlamentu i član ALDE grupe Jozo Radoš organizirao je u petak u Vukovaru okrugli stol pod nazivom "Slučaj vukovarske biorafinerije – europska rafinerija s hrvatskom sudbinom".
 
„Danas se u Republici Hrvatskoj uopće ne proizvodi biogorivo, uljana repica se izvozi u Italiju i tamo prerađuje i koristi u proizvodnji biodizela. Hrvatska mora prilagoditi zakonski okvir i omogućiti proizvodnju biogoriva i u Hrvatskoj. Trenutačno Komisija, Vijeće i Parlament raspravljaju o najvažnijem i najskupljem paketu ikada, vrijednom nekoliko stotina milijardi eura, 'Paketu čiste energije za sve Europljane'. Važno je što prije omogućiti proizvodnju biogoriva u Republici Hrvatskoj, u protivnom nećemo ostvariti postavljene ciljeve. Također je potrebno donijeti novu Energetsku strategiju Republike Hrvatske, kako bismo imali cjelovitu energetsku sliku Hrvatske do 2030 godine", rekao je Radoš na skupu.
 
Govornici na skupu, Ivan Corn, direktor biorafinerije Biodizel Vukovar, Krešimir Štih iz Hrvatske gospodarske komore, pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karajić i profesor Davor Kralik s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, imali su priliku upoznati sudionike s konceptom i iskustvima  biorafinerije u Vukovaru, okvirima europske i hrvatske politike za proizvodnju biogoriva, kao i količini, iskoristivosti i dostupnosti neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju biogoriva.
 

Moderator okruglog stola Jozo Radoš upoznao je prisutne s europskim energetskim zakonodavstvom i „Paketom čiste energije za sve Europljane“, izrazito važnom energetskom paketu mjera za čiju realizaciju EU planira mobilizirati do 2021. godine 177 milijardi eura godišnje.

Na okruglom stolu su održane dvije panel diskusije na kojima se ukazalo na uzroke problema zatvaranja tvornice Biodizel Vukovar, najveće hrvatske biorafinerije u kojoj je posao izgubilo oko 40 radnika.

Danas u Hrvatskoj ne postoji niti jedna tvornica biodizela ili nekog naprednog biogoriva. Kada je donešen prvi Zakon o biogorivima, korištenje je bilo pokriveno poticajima. Kada se prestalo s poticanjem proizvodnje biodizela, nikakve nove zamjenske mjere nisu donesene. U svim zemljama u okruženju (kao i cijelom EU-u), implementirane su u zakonodavstvo mjere koje potiču distributere da koriste biodizel. U Hrvatskoj su one izostale.

Na okruglom stolu se govorilo i mogućnosti korištenja neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u zemlji za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i proizvodnji energetskih kultura na poljoprivrednim zemljištima i izravnoj konkurenciji te proizvodnje proizvodnji hrane.

Ovo je bio prvi od tri okrugla stola iz ciklusa pod nazivom "Biogoriva u Hrvatskoj – zaboravljena budućnost?". Sljedeća dva okrugla stola održat će se u Vrbovskom na temu šumske biomase i u Sisku na temu biogoriva i biorafinerija, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙