FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europarlamentarci u Sarajevu: Sigurnost u BiH važna za EU

SARAJEVO, 5. travnja 2018. (Hina) - Članovi Pododbora za sigurnost i obranu (SEDE) Europskog parlamenta ocijenili su u četvrtak u Sarajevu kako je i terorizam, kao i migrantska kriza, zajednički problem država-članica Unije, ali i onih s područja zapadnog Balkana koje su time izravno pogođene pa je potreban zajednički i koordiniran pristup kako bi se s tim izazovima suočilo.

Nakon dvodnevnog posjeta BiH i razgovora s dužnosnicima te zemlje predsjedateljica SEDE-a Anna Elżbieta Fotyga kazala je novinarima kako drugi posjet regiji u ovom formatu u sadašnjem sazivu Europskog parlamenta svjedoči koliko su regija pa time i BiH važni.

"Posebice nam je značajna sigurnost zapadnog Balkana pa tako i BiH", kazala je Fotyga ističući kako je Europski parlament odlučan u tome da treba zadržati vojnu misije EU u BiH Althea.

Hrvatski euriparlamentarac Tonino Picula kazao je kako je jasno da sigurnosna pitanja sada dominira u državama-članicama Unije.

"Da ste prosječnog građanima EU pitali prije tri ili četiri godine pitali koji su im problemi najznačajniji, dominirala bi ekonomska i socijalna, a sada su to sigurnosna pitanja", kazao je Picula.

Po Piculinu sudu na migrantskoj se krizi pokazala točnom teza da je EU samo ono što se dogovore države-članice.

Podsjetio je kako je EP 2015. godine brzo reagirao i donio prijedlog o kvotama kako bi se ublažila migranstska kriza, no to do danas nije ispoštovano.

"Otvorile su se ozbiljne rasprave kako solidarnost podijeliti među zemljama članicama Unije i te rasprave traju", kazao je Picula, koji je upozorio da BiH ima poseban problem jer neće biti u stanju sama se suočiti s povećanim prilivom izbjeglica.

Tijekom razgovora s predstavnicima vlasti u BiH članovi SEDE-a dobili su informacije kako nije popunjeno 500 radnih mjesta namijenjenih graničnim policajcima, nema kapaciteta za smještaj migranata niti financijskih resursa koji su za to nužni pa je stoga potrebno pomoći i BiH i drugim državama regije kako bi se nosile s tim problemom.

"Ovo je sigurnosno, političko ali i humanitarno pitanje i ne smije se ponoviti 2015. godina", istaknuo je Picula.

Na novinarsko pitanje o o opasnosti od islamskog radikalizma u BiH Picula je kazao kako su tog problema svjesni svi u zemlji, no pritom je bitno da se govori "o činjenicama, a ne o interpretacijama".

"Stvari su pod kontrolom.... Ja sam za to da se problem ne ignorira, no ne treba mu se davati dimenzija koju on nema", kazao je Picula dodajući kako su i u EP svjesni tog problema, no svoje će zaključke to tijelo donositi samo na temelju činjenica uključujući i onu da se vlasti u BiH "odgovorno" odnose prema problemu radikalizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙